Kiruna Kommun – offentliggör och lämna Malmfältsgruppen!

Publicerat i NSD:

Den 28 augusti är det dags igen för Malmfältsgruppen som, enligt regeringens hemsida ”samlar företrädare för Regeringskansliet, berörda kommuner, företag och myndigheter”. Kommunalrådet Kristina Zakrisson (s) sa till NSD häromveckan att hon hoppas på en ”konstruktiv diskussion” på mötet. Vad som ska diskuteras är dock mer oklart.

Enligt brevsvararen hos näringsminister Annie Lööf (c), som är sammankallande, handlar det, inte helt oväntat, om ”bostadsfrågor och infrastruktur”. Men vare sig dagordningar, förslag till beslut eller gamla protokoll finns att tillgå. För Malmfältsgruppen är en informell grupp, gubevars. Där samlas ”bara” alla ansvariga för stadsomvandlingarna i Malmfälten så det får man ju förstå, att de inte vill att vi kommuninnevånare ska få veta vad som sägs. För då skulle vi kanske utkräva ansvar för impotensen som Malmfältsgruppen är ett levande bevis på.

Inga av de stora principfrågorna har ju fått någon lösning trots att pamparna har suttit i hemliga möten sedan 2005. Istället är det fortfarande en snårskog av lagar, regler,  kassor och konton, som står i vägen för den sociala upprustningskampanj som behöver genomföras. Trots att det är en helstatliga gruva som driver fram stadsomvandlingarna har staten ingen lösning. Ingen har kunnat berätta vem som ska bygga det nya Kiruna och för vilka pengar det ska ske. Ingen har presenterat en lösning som håller de boende skadeslösa. Ingen har presenterat en investeringsplan som säkrar både bostäder, social service, sjukvård och kollektivtrafik och som ger möjlighet för flera branscher än gruvindustrin att leva.

Den hemliga Malmfältsgruppen är en del av problemet. Kiruna Kommuns förtroendevalda politiker borde lämna samförståndet med regeringen och ge kommuninvånarna en fullständig och offentlig rapport om vad som sker bakom departementets lyckta dörrar och redogöra för var ansvaret ligger för att det inte finns en fullt ut LKAB-finansierad investerings- och upprustningsplan för Nya Kiruna.

Annika Blomberg, Knegarkampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s