Isolera juntan i Egypten – Nej till Obamas Sverigebesök!

Över 600 demonstranter har mördats av militären i Egypten. Militärjuntan som finansieras och beväpnas av USA har visat sitt rätta ansikte.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttrycker sin sorg, men några konkreta åtgärder sträcker han sig inte till. Istället faller man in bakom USA som låtsas fördöma sina egna marionetter genom att symboliskt ställa in en militärövning – samtidigt som man fortsätter vapenleveranserna och det ekonomiska biståndet. Om den svenska regeringen verkligen tar avstånd från mördandet, så måste man kräva att USA upphör med sitt bistånd till den egyptiska militären och ställa in Obamas planerade besök i Stockholm den 4 september.

Den egyptiska socialdemokratin tillsammans med de liberala partierna, som sedan militärkuppen har verkat som quislingar och sänkt sig till att delta i militärens skenregering, drar sig nu tillbaka när militärjuntan agerar precis som en militärjunta. De agerar som gamar som kretsar kring liken på Egyptens gator i väntan på att det återigen ska bli gynnsamt för dem själva att återansluta till juntan. Det är en skam för den svenska socialdemokratin att man inte tagit avstånd från dessa mördare, precis som man inte tog avstånd den gamla diktatorn Mubarak, ansluten till Socialistinternationalen, förrän det stod klart att han skulle förlora makten.

Socialdemokratin, liberalerna och juntan har definitivt inget att erbjuda de egyptiska massorna, men det har inte heller Muslimska Brödraskapet. Även om det är Muslimska Brödraskapets anhängare som slaktas just nu, så är även de en borgerlig organisation och inte i opposition mot imperialismens ekonomiska utsugning eller militära utnyttjande av Egypten. Tvärtom hör många av dem till Egyptens rikaste familjer och förtrycket mot arbetarrörelsen har varit hårdhänt under deras regeringsinnehav. Inte heller har de några lösningar på egyptiernas överlevnadsfrågor såsom vatten- och energiförsörjning samt arbetslösheten och prisstegringarna.

Arabiska befrielsekampen läggs i arbetarnas händer
Det som behövs i Egypten är ett tredje alternativ som baserar sig på arbetarrörelsen, och då inte de socialdemokratiska kollaboratörerna. Arbetarna som dagligen strider för ekonomiska krav på Egyptens fabriker måste politisera sin kamp.

Juntan och Muslimska brödraskapet har satt villkoren för all fortsatt politisk kamp och en utmanande arbetaropposition tvingas hädanefter organisera sitt självförsvar i framåtrörelsen. För att fullborda den arabiska revolutionen och upprätta en arbetar- och överlevnadsregering i allians med Egyptens övriga låginkomsttagare, krävs  i synnerhet att man mobiliserar arbetar- och låginkomsttagarkvinnorna som idag förtrycks och diskrimineras från alla håll. Om kontrarevolutionärerna lyckas konsolidera sin statsterroristiska junta i Egypten får det konsekvenser för befrielsekampen i hela regionen och den arabiska revolutionen trampas ned.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s