Stöd det turkiska facket på Bedas!

20130805_120426

Polisen griper fackliga ledare

För en dryg vecka sedan sparkades 500 arbetare av företaget Bedas som levererar elektricitet till Istanbuls befolkning. Efter att Bedas privatiserades har företagets ton hårdnat. De senaste avskeden är ett drag för att rensa ut facket en gång för alla.

Bedas avskedade en fjärdedel av alla anställda men har inte förklarat varför. Det är inte på grund av arbetsbrist eftersom man nu som bäst anställer ersättare. Däremot är majoriteten av de avskedade medlemmar och förtroendevalda i facket Enerji-sen.

Enerji-sen organiserade 5 augusti en protest utanför Bedas huvudkontor i Istanbul. Företaget vägrade träffa de fackliga representanterna och skickade istället kravallpolisen att ”tala” med arbetarna. Protesten besvarades med tårgas, som så ofta i Turkiet. Ordföranden och före detta ordföranden för Enerji-sen arresterades.

Vi måste förbereda en internationell protest mot Bedas oförsvarliga och skamliga agerande. Föreningsrätten måste försvaras i Turkiet! Ge arbetarna jobbet tillbaka! Allt stöd åt Enerji-sen! Släpp alla arresterade!

Det här är en viktigt strid för den turkiska arbetarrörelsen. Någonstans måste man dra en gräns för hur makhtavare och företagsledare kan bete sig. Om inte Bedas ger med sig måste en internationell kampanj förberedas till försvar av den turkiska arbetarrörelsens rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s