EUs makthavare och arbetarbyråkraterna släpper fram fascisterna

Igår var det 22 juli. Tvåårsdagen av de fascistiska attentaten på arbetarrörelsens dominerande organisationer i Norge; de arbetarbyråkratiska Arbeiderpartiet och AUF. Högerextremismens handlingsman Anders Behring Breivik bombade regeringshögkvarteret och avrättade närmare 80 ungdomar på sommarläger för ”landsförräderi” och för samarbete med ”fienden”, invandrare och muslimer.

22 juli. Tvåårsdagen. Alla mindes. Socialdemokrater tävlade i att inte glömma. Åsiktsproducenter kommenterade. Liberaler hoppades. Hoppades att fascismen ska försvinna av sig självt. Men som Ali Esbati, vänsterpartisten som överlevde Utöya, skrev i Aftonbladet så har inget förändrats, utan tvärtom så har hatpropagandan fått ökat utrymme efter attentaten. I Sverige har vi dessutom haft rasprofilering i Stockholms tunnelbana, riksdagsledamöter som avslöjats som rasistiska råskinn och nazister som tagit plats i några kommunfullmäktige. Så kallade medborgargarden försökte dessutom ta rygg på förortsrevolten och påbörja sin utrensningspolitik. Sverigedemokraterna har parkerat på ca 10% i opinionsmätningarna. Allt medan statsministrarna i såväl Norge som Sverige tävlar i deklarationer om att ta avstånd och att prata om alla människors lika värde. Allt för att inte det uppenbara ansvaret för samhällsutvecklingen ska klistra sig fast på dem.

Samtidigt i en annan del av Europa.

18 juli. Tysklands finansminister Schäuble besöker Aten. Mötes- och demonstrationsfriheten avskaffas i hela centrala staden, 4000 poliser bevakar, turister som promenerar i grupper större än tre personer skingras, fotografering förbjuds. Ingen kan dokumentera vad som händer.

Det är den så kallade Trojkan; EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden; som har skickat Tysklands finansminister till Grekland för att ”följa upp” hur det går med nedskärningarna och utförsäljningarna.

Nazisterna blir näst största partiet

Trojkan fungerar idag som en överrock till både regeringen och riksdagen i Grekland där man inte ens kan lägga en statsbudget  utan att den ska passera deras tjänstemän. De är den verkliga regeringen i Grekland idag, men som ingen har valt och ingen kan rösta bort och de genomdriver en politik som ödelägger landet. När både borgarna och socialdemokraterna sluter upp kring Trojkan frodas högerextremismen som kliver fram både i riksdagen och regeringen.

Efter besöket utnämnde den grekiska regeringen – där socialdemokratiska PASOK, partikamrater till norska Arbeiderpartiet och AUF, ingår – en ny hälsovårdsminister från det högerextrema partiet LAOS, en antisemit och förintelseförnekare som anser att man ska trakassera invandrare så att de förstår att de inte är välkomna, och den 22 juli, på tvåårsdagen av Utöya, publicerades en opinionsmätning som visar att det nazistiska partiet Gyllene Gryning är det näst största partiet i åldersgruppen 25-44 år.

Den kraftigaste splittringskraften

Fascismen, högerextremismen och de främlingsfientliga utgör ett dubbelt hot mot arbetarrörelsen. När de inte skjuter eller trakasserar oss så tar de sig in i våra led. Gyllene Gryning, ”invandringskritiker”, ”Sverigevänliga”, Breivikare, Sverigedemokrater, alla har de som mål att ta sig in bland maktlösa låginkomsttagare och knegare för att där sprida sitt hat mot andra maktlösa låginkomsttagare och knegare. De är den starkast verkande splittringskraften inom arbetarleden i Europa idag. Från norr till söder. De påstår att vi inte har råd med varandra medan de verkliga plundrarna finns i maktens korridorer.

Det är de etablerade partiernas uppslutning kring den globala arbetslöshets- och plundringspolitiken i spåren på kapitalets kris i hela Europa, som är huvudorsaken till högerextremismens uppsving och det är de som bär ansvaret. Trojkans framfart i Grekland och andra länder i södra Europa är ivrigt påhejad av alla EU-regeringar, inte minst den svenska. Och den svenska socialdemokratiska oppositionen har inte haft några invändningar, tvärtom. De har skickat experthjälp. Inte heller har de socialdemokratiska internationalerna klagat.

Fri- och rättigheter avvecklas med socialdemokraternas goda minne

Att en av den borgerliga demokratins grundpelare; möjligheten att välja och välja bort sin statsledning, och flera av dess friheter, press-, mötes- och demonstrationsfrihet, monteras ned i Grekland ordas det inget om alls från det hållet. För vad sa de etablerade partierna och den internationella arbetarbyråkratins ledning när tunnelbanestationer och caféer i centrala Aten tårgasades och polisvåldet rasade utan urskillning under protesterna mot Trojkan i juni 2011? Vad sa de när public service-TV utan förvarning stängdes för att göra Trojkan på gott humör, när staden stängdes ned och mötesförbud utlystes, när den högerextreme hälsovårdsministern utsågs? Vad säger de egentligen om att ett nazistiskt parti vars medlemmar är beväpnade växer sig starkt och varje natt begår hatbrott på Atens gator? Vad säger de? Var är avståndstagandena, deklarationerna om människovärdet?

Det är det globala kapitalet som ska räddas

De är tysta för de är ju i realiteten överens om Trojkans saneringspolitik som går ut på att hålla kapitalismen och dess ”systemviktiga” finansinstitutioner (1) vid liv. Nödlånen till södra Europa går inte till befolkningarna utan till att upprätthålla värdet på lån och värdepapper i dessa banker och institut. Befolkningarna däremot skickas ut i arbetslöshet och fattigdom och ställs om till att bli jobbtiggare i norra Europa.

De ”systemviktiga” finansinstituten arbetar i symbios med de stora globala kapitalägarna (2) och plundrar samhället på resurser som de genom värdepapperskonster och skuldtrollerier omvandlar till plus i den egna balansräkningen. Att arbetarorganisationer attackeras och att knegarna splittras har de inget alls emot. Fri- och rättighetsinskränkningar är ur deras perspektiv ganska praktiskt.

Bygg upp Europa på knegarvillkor – sätt stopp för splittrarna!

Den 22 juli var det tvåårsdagen för Breivik-attentaten och vi borde ha ägnat den åt att planera upp vad vi ska göra framåt.

För det som behövs är en alleuropeisk enhet för att få stopp på globalkapitalets springpojkar med en politik som överflyglar alla hatare som påstår att knegare med olika bakgrunder inte ska hålla ihop. Europa måste byggas upp igen, arbetslösheten avskaffas genom att dra in alla i arbete för att sätta igång ekonomin genom storskaliga investeringsprogram för social upprustning, energiomställning och produktiva jobb. Trojkan måste köras ut från EU, skulderna avskrivas, en ny enhetsvaluta inrättas på de svagare ekonomiernas villkor och en banksammanslagning genomföras under arbetarrörelsens kontroll så att kreditflödet kan gå till investeringar istället för att stoppas undan i bolagens bokföring.

Detta kräver att vi upprättar våra egna arbetardemokratiska arbets- och kampformer där alla knegare och maktlösa låginkomsttagare släpps in utan etniska eller kulturella barriärer, som inte underordnar sig några borgerliga eller arbetarbyråkratiska partier, parlament eller företagsägare och erövrar verkliga fri- och rättigheter som går över nationsgränserna. Bort med både herrefolksfasonerna och underdånigheten.

Annika Blomberg

(1) Enligt IMFs lista är de systemviktiga finansinstitutionerna 29 st: Bank of America, Bank of China, Bank of New York Mellon, Banque Populaire, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank, Crédit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Dexia, Goldman Sachs, HSBC, ING Bank, JPMorgan Chase, Lloyds Banking Group, Mitsubishi UFJ, Mizuho, Morgan Stanley, Nordea, Royal Bank of Scotland, Santander, Société Générale, State Street, Sumitomo Mitsui, UBS, Unicredit Group, Wells Fargo
(2) http://www.forbes.com/global2000/list/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s