Husby är en knegarort!

husbyakallaI Husby i norra Stockholm, och på det kringliggande Järvafältet med drygt 70 000 innevånare, bor det knegare. De jobbar på lager, i tunnelbanan och bussarna, i vården, i omsorgen, i skolorna, i butikerna, på byggen. De breder mackor, styckar kött, städar, de är hantverkare, de är personliga assistenter med mera. Majoriteten är unga och går i skolan. Några pluggar på universitet och högskolor. Men, arbetslösheten är extremt hög.

De senast 20 åren har den sociala nedrustningen av hela det svenska samhället slagit hårt mot förorterna på Järvafältet. Arbetslösheten har dömt väldigt många till ett helt liv utan jobb eller korta jobb på osäkra villkor, skolans kris släpper ut elever som inte kan plugga vidare, utförsäljningar och stängningar av kulturlokaler, samhällsservice och sönderstrimlade socialförsäkringar som utförsäkrar allt fler, har tillsammans gjort att de skarpa samhällsklyftorna blivit som mest synliga här.

Om det finns fattigdom i Sverige finns den i storstädernas förorter och eftersom majoriteten av Järvaborna har familjer som har invandrat till Sverige, gör det att nästan alla som bor här dessutom har erfarenhet av rasismen.

I knegarförorterna där majoriteten är ”icke-etniska-svenskar-mitt-i-livet-och-blåögda” räcker det inte med att man är fattig eller har ett slitjobb eller att ens barn är i riskzonen för allt möjligt skit. Man är också ifrågasatt som människa vart man än vänder sig.

Diskrimineringen leder till att dörrar till framtiden slängs igen rakt i nyllet på unga människor. Istället får man känna på polis- och väktarbrutalitet och nu senast, rasprofilering i tunnelbanan eller att bli kallad ”neger” av polisen.

Husby-polis-500Att vara en ung människa, under 20 år, och rationellt kunna räkna ut att du aldrig någonsin kommer att få ett jobb, att samhället alltid kommer att se ned på dig och behandla dig som smuts, och inse att du är instängd i ditt bostadsområde; där börjar kampen för att ta sig ut. När så myndigheter och demokratiska institutioner beter sig som en ockupationsmakt och försvarar systemet med hugg och slag, tar man själv till hugg och slag för att befria sig. Så har det alltid varit och så är det nu.

Det som böljat fram och tillbaka i Stockholms förorter sedan upploppet i Husby den 19 maj, är sociala revoltförsök mot en politik som är rakt ut människofientlig och mot dess representanter. Detta måste man se fast inga av de som deltagit fört fram några politiska krav och trots att många håller på med effektsökeri.

Det ligger i alla knegares intresse att politiken som plundrar våra livsmiljöer stoppas och därför måste arbetarrörelsen ställa sig på förortsbornas, de instängda ungdomarnas och deras organisationers, t ex Megafonens, sida. Knegarkampanjen ser också ett väldigt starkt behov av att grannskapen i förorten kliver fram och tillsammans med ungdomarna organiserar upp försvaret mot polisvåldet och ordningen i den egna förorten; att man samlas till ett förortsövergripande rådslag för att spika ett socialt upprustningsprogram och organiserar sig permanent kring detta, både i kvarteren och på arbetsplatserna, för att köra ut Allians-regeringen och deras liga i Stockholms Stadshus.

De senaste dagarnas ”svar” från det hållet visar på det urakuta behovet av detta. Vi har från så kallade debattörer hört att ungdomar som fötts i Sverige och är svenska medborgare ska ”vara tacksamma” för att de får vara här. Moderaterna tävlar om att vilja vräka folk och ta ifrån det lokala föreningslivet pengar. Vi har från justitieministern hört att ungdomarna måste ”respektera demokratin” fast den har lämnat dem i sticket för länge sen. Vi har hört från ytterstadsborgarrådet i Stockholm att den sociala nedrustningen ”inte finns” fast fakta visar att klyftorna ökar dramatiskt. Vi har hört av statsministern att ungdomarna ”tror på våld” och måste låsas in. Och nu visar SD och dess ungdomsförbund SDU vad de går för.

SD kräver utegångsförbud i förorterna runt Stockholm så att alla som rör sig ute kan gripas. SDU vill inrätta ett gendarmeri, en polismakt med militära befogenheter, som brukar vara vanlig i militärdiktaturer och totalitära stater.

Här visar SD och SDU sitt rätta ansikte och alla knegare kan dra slutsatserna själva; det är mot oss deras vapen kommer att vändas. Och de kommer först att sikta på knegarungdomarna i förorten.

det handlar om klass

4 tankar om “Husby är en knegarort!

 1. Det som hänt och pågår i Stockholms förorter är att rått klasshat ställs mot ett lika rått klasshat. Rotlösa ungdomar attackerar och provocerar ordningsmakten, som ska garantera lugnet i allt mer förslummade tätorter. Garantera lugnet genom att behandla en rotlös och närmast hemlös ungdomsgeneration som undermänniskor, bildar makthavarnas svar. Men där också en vuxen – ofta föräldraansvarig – generation förväntas godta och visa samtycke med de nedmonterade arbets- och levnadsvillkoren.

  Ungdomsupploppen, med förstörelse av bilar och lokaler, ger utslag från ett alltmer polariserat klassamhälle. Det är rått klasshat som driver fram dessa överloppshandlingar. De har frodats i minst två årtionden, de har har visat sig på många sätt i Sverige och i flertalet länder i omvärlden. I detta råa klasshat ingår även maktlöshet och bristande samhörighet med övrig förortsbefolkning. De kan liknas med våldtäktsoffret som tillgriper en glasskärva och slår mot förövarens halspulsåder. 

  Det ingår inget – eller mycket lite – av uppbyggelig och solidarisk kraft i dessa aktioner. De kommer inte leda fram till kvalitativa förändringar av basvillkoren. Politiska och andra makthavare snickrar på att utdela kosmetiska förändringar. Inte mer! Men ur det råa klasshatets känslor och sinnen genomskådas den bluffen. Det kommer bli mer av dessa handlingsmönster från ”undermänniskornas” plantskolor av hatiska och desperata.  

  Varför? Därför att makthavarnas kosmetiska löften bara är en en slöja för deras verkliga svar på upploppen: det råa klasshatet från det motsatta lägret, från de besuttna, makthavarna, bolagsintressena: med ett ord, etablissemanget. Mer och fler patrullerande polis, kanske ett särskilt ”gendarmeri”(som Sverigedemokraterna förordar), och i den pågående akten rena jaktlag för att fånga in de mest rebelliska ”elementen”. Sätta hårdare mot hårt; isolera härden och på det sättet tala den odelade maktens klarspråk med befolkningen i de förslummade områdena. 
  Det är så det heter från Erik Bengtzboe, förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, och likadant med ”oppositionsborgarrrådet” i Stockholm Karin Wanngård (SAP), som säger: ”Det viktigaste nu är att våldsamheterna upphör. Det måste till en dialog och en ordentlig utredning av vad som har hänt. Det är oacceptabelt att vandalisera och kasta sten mot brandkår och polis. Samhället måste markera kraftigt mot alla typer av våld och skadegörelse.”(25/5).

  Kapitalisternas och byråkraternas råa klasshat mot ”undermänniskorna” kommer inte släcka härdarna. Dessa kommer bli fler och mer raffinerade. Det som kan förädla rättmätigt klasshat från förtryckta och utsugna är solidarisk handling och samlade grannskapsfronter för att strida mot det fortsatta bygget av klassamhället. Det som måste hända först av allt är att bygga skyddsvärn mot polis-, väktar- och högerextremistiska fronten, som pressar fram överloppshandlingar och framkallar de isolerade våldsaktionerna.

  Det betyder en befrielsefront av föräldrar, grannar, kompisar i samma generation – också dom behandlas ju som undermänniskor – för att i skydd av sin samlade styrka avbryta vandaliserande aktioner och bygga en mäktig kampform för massiv uppmarsch mot etablissemangets råa klasshat, inräknat deras förslumningspolitik och deras sk sociala ingenjörskonst. Inte förrän desperationens och det rättmätiga klasshatets våldsverkare verkligen och aktivt upplever sin egen sociala identitet bland sina likar och känner att dessa likar i massor ställer sig i vägen för det borgerliga klassherraväldets väpnade elitstyrkor – inte förrän dess kommer härdarna upphävas i en rörelse med kraft och tydliga samhällsmål. Fram till dess måste kravet vara: dra tillbaka varje maktbaserad och polisiärt elitistisk våldsverkare från förorterna! 

 2. Håller med Bengtz: de ser på oss som undermänniskor. Värst är högern. Där finns ”socialkonservativa”, ”nationalister”,”korporativister” och så rena frikårer av högerrebeller. De är beväpnade, betalade lynchmobbar som jagar, misshandlar och demonstrerar sin så kallade vita makt. Snutkåren och väktarbolagen blundar och gäspar…om inte orten själv strider!

  Det värsta var när Nationaldemokraternas partiledare, Marc Abrahamsson, guidade ett ryskt TV-team som rapporterade om förortsaktionerna. De hade hyrt en mick av SVT och loggan syntes tydligt i bilden. Då sa nyhetschefen på SVT till Expressen, ”vi lägger oss inte i vilka de intervjuar”.

  Under maktkampen i Göteborg 2001, gick guidningen ut på att se till att arrangörernas bild fyllde reportagen. Först när det var över kom bilderna fram – från amatörfilmare osv – om vad som verkligen hänt och vem som gjort vad, t ex på Schillerska Gymnasiet.

  Under Lagenastrejken 2009 var det samma sak: guiderna höjde polisen och chefer till skyarna….och hoten mot midsommarfirandet förstås, när strejkbrytare bussades in på Lagenalagret och polis angrep strejkande för första gången på nästan hundra år.

  Nu när förorternas ”undermänniskor” fått nog, tycker nyhetschefen att det är okej med fascistisk guidning och SVT tänker inte ge någon motbild till den ryska publiken. Media och makthavare känner uppenbarligen inga gränser. De mest opartiska och minst vinklade reportagen, är de som visar upp vreden som galenskap. Expressen jagar aktivt live-bilder från kravaller och lägger ut dem okommenterat. DN listar anhållnas psykstatus och brottsregister som om detta förklarar allt. Vad de vill visa är att samhället är ”respektabelt”.

  Det finns en människa som njuter mer än alla andra, och han sitter fängslad i lla-fängelset i Oslo. Han har det mer ombonat än mig och mina bröder och systrar. Och det lär inte bli någon som lägger sig i framtida intervjuer med rasistbödeln Breivik; de bara hyr ut utrustningen och som vilket bemanningsföretag som helst kan numera fascister få servera den egna produkten åt mediaindustrin som kablar ut hatet mot undermänniskorna över hela världen i realtid. Lynchmobbarna som hänger på bloggarna Nordfront och Nationell.nu kommer inte att vara nödbedda när de får sin marschorder.

 3. Redan i lekis och grundskolan fick vi lära oss regler. Det var på 90-talet. Hur det skulle vara i klassrummet, på rasterna och mellan kompisarna (ingen mobbing, t ex). Men nu heter det annat. Ligor har sina egna lagar, hämtade från familjens hemland, och går bärsärka när det sätts upp gränser. Hur länge dröjer det innan ”döda ting” (bilar, lokaler) blir folk på stan som måltavlor. Nej, först razzior med landets insatsstyrka, sedan långvarig och tät polisbevakning och därefter bygga ut till bevakning från vuxna och hederliga förortsbor. Ligistgängen måste isoleras och bli omhändertagna. Det är helt ofattbart att så få begriper det. Till att börja med de som skriver på Knegarkampanjens hemsida

 4. Folkhemmare, visst behöver vi regler för hur vi umgås mellan varandra men vi knegare, i orten och i förorten, måste lära oss att hålla ihop mot samhällsmarodörerna som bryter ned all sammanhållning genom sin sociala nedrustning. Polis och specialstyrkor har de alltid använt för att skydda sitt eget fåtalsvälde mot oss. Folkhemmets budskap till arbetarrörelsen var att det var okej. Men det är inte okej. Nu ser vi vad som händer när knegarna fäller ned garden. INGEN i arbetarrörelsens ledning har gett SD och SDU en avhyvling för deras krav på undantagstillstånd och gendarmeri. Se upp! Gå inte i fällan de försöker gillra nu, att vi har mer gemensamt med deras poliser än med varandra. Det är väldigt viktigt det som Ahmed al-Husseini säger. Fascsisterna och Breivik-kopiorna har varit högaktiva i helgen och vi vet vad de går för. De är dödliga stormtrupper mot arbetarrörelsen och det är mot dem vi måste hålla ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s