Krigs- och olje(M)inister Bildt håller hov

Skäms, (s)+(v)-ledningen i Kiruna Kommun!

04s11-bildt-65

Carl Bildt

På Arktiska Rådets möte i Kiruna 15 maj träffas Rysslands och USAs m fl utrikesministrar för att under Carl Bildts värdskap skriva under ett oljeutsläppsavtal och för att behandla Kinas och EUs ansökningar om att få bli observatörer i Arktiska Rådet.

arktis

Arktis

Stormakterna trängs nu alltmer runt den smältande permafrosten i Arktis, för att komma åt nya sjöfartsleder och de 20% av världens dolda olje- och gasfyndigheter som finns ovanför polcirkeln.

Toppmötet i Kiruna är ett cyniskt spel med jordens framtid. Uttömningen av olja och gas driver fram resursplundring, krig och förstör klimatet. Isen på polerna smälter och i Arktis går detta dubbelt så fort som på andra ställen. Detta kommer att frigöra stora mängder metangas som har väldigt stark miljöpåverkan.

Men istället för att ta politiskt ansvar och ställa om jordens energiförsörjning rusar istället regeringarna hit och ser till att storbolagen kan lägga beslag på ännu mer olja och gas. Forskarna kallar det för ”den globala kapplöpningen på allt knappare resurser”. Alltmedan politikerna babblar om klimatet och miljön i sina fina tal.

USAs utrikesminister John Kerry sa till USAs senat i april att Arktiska Rådets möte har kritisk tyngd för dem och flera amerikanska oljebolag är redan på plats och provborrar, Ryssland ser stora möjligheter i Arktis, inte bara för oljeutvinning utan även för sin stora isbrytarflotta. Kina vill korta transporterna till Europa och USA och har redan skickat sitt första fartyg den vägen.

kerry+lavrov

Kerry och Lavrov
utrikesministrar i USA och Ryssland

För att gå vidare med provborrningar behövs det avtal om vem som ska ta ansvar för olje-utsläppen, så i Kiruna 15 maj undertecknas ett internationellt avtal för ”beredskap och insatser vid marina oljeföroreningar i Arktis”. Detta trots varningsklockorna från Arktis-forskare som menar att avtalet kommer att legitimera ökad oljeutvinning istället för att leda till en utveckling av andra energislag.

Världen har sannerligen blivit galen! När skadeeffekterna av oljeekonomin börjar tina upp nord- och sydpolerna gnuggar globalkapitalet och ministrarna sina händer och Kirunaborna som redan är drabbade av jakten på mineraler som nedrustar staden, ska dessutom skämmas ut med detta möte.

Knegarkampanjen menar 

– att kapplöpningen på olja och gas är del av den världsekonomiska krisen som stänger industrier, plundrar vård, skola, omsorg, arbetsmiljöer och bedriver rovdrift på naturresurser, t ex mineraler och malm, och på människor

– att arbetarrörelsen måste inleda en kamp för energiomställning så att den allt mer resurskrävande och farliga oljan kan fasas ut

– att Kirunas (s) och (v)-ledda kommunledning ska skämmas som öppnat Folkets Hus och stadshuset för plundrarkonferensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s