Knegarkampanjen larmar kommunen! Skaffa garantier för intensivvården!

Anförande av insynspolitiker Annika Blomberg vid motionsbehandling i Kiruna Kommunstyrelse 22 april 2013.

”Innebörden i den här motionen är ett krav på att kommunen ska agera för att få garantier för att intensivvården blir kvar vid Kiruna Sjukhus. Landstinget har ju lovat att intensiven ska vara kvar till långt in på 2020-talet så varför gå fram med ett sådant här krav nu? Jo det kommer sig av att personalen har larmat om att respiratorsverksamheten är hotad. Sen i januari så pågår det diskussioner om att flytta respiratorspatienterna till Gällivare ”på grund av kompetensbrist” i Kiruna. Enligt personalen så öppnar detta för en ond spiral. Om man inte säkrar respiratorvården kommer hela intensivvården att börja gunga. Det kommer inte att finnas underlag för narkosläkare, intensivvårdspersonal kommer att förlora kompetensen att vårda svårt sjuka, rekryteringen blir ett problem. Argumentet att det skulle saknas kompetens drar igång larmklockor på sjukhuset eftersom, både inför stängningen av BB och av akutkirurgin, har det börjat på det viset. Först säger de att de saknar kompetens, sen börjar  nedskärningsförslag att komma och beslut att genomföras. Oavsett vad Kirunaborna eller kommunen har sagt.

Det var ett möte i Samrådsgruppen om sjukvården i Kiruna i februari och Gruvtolvan gick ut med en rapport från det mötet. Där framgår det att Landstinget medger att man diskuterar en flytt av respiratorspatienterna, trots att  man har lovat att upprätthålla intensivvården. I den rapporten visar det sig dessutom att Landstinget inte har någon planering för bemanningen inom respiratorvården. De berättade att de för tre veckor sen hade upptäckt att de saknade kompetens. Men personalen på sjukhuset kan ju berätta att ingenting har gjorts för att behålla de vidareutbildade sjuksköterskor man har haft, utan de har tvärtom uppmuntrats att söka sig därifrån.

Det är därför vi larmar! Vi larmar nu och kräver att kommunen ska skaffa sig tydliga garantier från Landstinget för att intensivvården ska upprätthållas. Det är livsfarligt att leva i Kiruna om det inte finns intensivvård.

Så kommer vi till den andra delen i motionen som handlar om Samrådsgruppen. Den har funnits sen 2005 och har startat på initiativ av LKAB och företagarna och kommunen har deltagit via representanter från Kommunstyrelsen. Detta kan man se på Samrådsgruppens hemsida, kommunen har varit med och skickat remissyttranden till Landstinget och man går på deras möten.

Jag vill invända väldigt mycket mot uppfattningen som kommunalrådet Kristina Zakrison redogjorde för här tidigare, att man kan gå på sådana här möten utan att rapportera tillbaka. Kommunen är en politisk organisation som leds av förtroendevalda, det understryks ju allt som oftast. Det som politiskt ansvariga och förtroendevalda gör i olika samrådsorgan kring Kirunabornas behov, särskilt när det gäller sjukvården, måste kunna kontrolleras och följas upp. 

Vi har motionerat i den här frågan för vi vill larma om hoten mot intensivvården och vi anser att kommunens högsta beslutande församling måste kunna påverka hur kommunen agerar mot Landstinget när det gäller sjukvården.

Det viktigaste nu för Kirunaborna är att kommunen skaffar sig garantier för den fortsatta intensivvården och redovisar dessa för fullmäktige och för Kirunaborna. Tack för ordet!” 

Kommunledningen föreslog att motionen ska avslås när den behandlas i Kommunfullmäktige 27 maj.

Vill du lyssna på anförandet och debatten så finns det här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s