Bara maktkamp kan förverkliga Situation Kirunas krav!

I en helsidesannons i Kiruna Annonsblad 17 april ställer Situation Kiruna krav på LKAB, regeringen, Norrbottens Läns Landsting och Kiruna Kommun för att få fart på stadsflytten och bygga en framtid i Nya Kiruna. Kontrasten till kommunstyrelsens förslag till Vision för Nya Kiruna är slående. Situation Kiruna har tydligt och klart pekat ut problemen och var ansvaret ligger för alla olika delar i stadsflyttskrisen. Kommunstyrelsens vision däremot är en fluffig maräng av önskningar utan vare sig någon beskrivning av problem och hinder, konkreta åtaganden eller krav.

Knegarkampanjen anser att alla kraven som de folkrörelseaktiva ställer i Situation Kirunas annons är centrala och måste infrias för att inte Kiruna ska omvandlas till ett Klondyke. Den avgörande frågan som infinner sig nu efter att annonsen publicerats är; hur ska vi förverkliga detta? Man ska ju inte tro att makthavarna flyttar på sig för att ett antal förtroendevalda i Kiruna publicerar en annons i Annonsbladet. Oberoende av hur välinriktade kraven än är så måste de följas upp med handling. Vad ska Kirunaborna göra för att kraven ska bli verklighet?

På Situation Kirunas möten har mycket diskuterats; allt från att bli en påtryckarkraft på de etablerade politikerna, över byggandet av en folkrörelse i allmänhet, till perspektivet på att inrätta sig som en maktfaktor som är kapabel att ta till stridsåtgärder.

Knegarkampanjens uppfattning är att en folkrörelse som inte har ambitionen att bli en maktfaktor kommer att misslyckas, och den kommer att upprepa de tidigare erfarenheterna av kampen mot exempelvis stängningarna av BB och akutkirurgin. Vad som kommer att krävas för att stoppa ett Kiruna-klondyke är uthållig mobilisering, organisering och aktivering framförallt på arbetsplatserna. Det är dags att börja diskutera i alla arbetslag och föreningar som har ställt sig bakom kraven, vad som kan och måste göras och hur man håller ihop en rörelse.

Hyresgästföreningen som tillsammans med Gruvtolvan var med och lanserade Situation Kiruna i september 2012, har dragit slutsatsen att inte skriva under på Situation Kirunas krav i annonsen. Man kommer nu, enligt egen utsago, att prioritera byggandet av påtryckargrupper inom byråkratin. Frågan blir vad Kirunas 3 000 hyresgäster tycker om det? Har de blivit tillfrågade. Frågan blir också vilket tryck som kommunledningens partier utövat på föreningsaktiva i Kiruna under tiden som insamlingen av namn har pågått.

Att vara partipolitiskt oberoende från maktbärande partier och att föra ut diskussionen och beslutsmakten till medlemmarna och till vardagsmiljöerna är A och O för all förändringskamp. Nästa steg för Situation Kiruna skulle kunna vara att samlas till en konferens för att spika en aktionsplan för koordinerade aktiviteter på en gemensam dag, som följs upp med en budkavle till folkrörelseorganisationer och arbetslag i grannkommunerna för att bygga en permanent rörelse och maktfaktor. Det skulle verkligen behövas ett Situation Malmfälten som samordnar aktioner mot både regeringen och LKAB vilka driver fram uttömning av naturresurserna och social nedrustning i hela regionen och dessutom inte tänker ta ansvar för Kiruna stadsflytt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s