Stoppa nedmonteringen av sjukvården i Kiruna

Motion till Kiruna Kommunfullmäktige 25 februari 2013

Sedan stängningen av akutkirurgin i september 2011 har nedmonteringen av sjukvården bara fortsatt. Det som hänt sedan årsskiftet 2012/13 är att sterilcentralen har stängt, att kirurgbakjouren avvecklas 1 maj 2013 och att överläggningar förs om att flytta respiratorpatienterna till Gällivare med följd att intensivvårdskompetensen inte kommer att kunna uppprätthållas på Kiruna Sjukhus och därmed hotas IVAK.

En nedmontering av IVAK skulle innebära direkt livsfara att råka ut för olyckor, våldsbrott och svår sjukdom i Kiruna eftersom transporterna via E 10/helikopter/ambulansflyg är allt annat än tillfredsställande.

Kiruna Kommun deltar i Samrådsgruppen om sjukvården i kommunen tillsammans med NLL, LKAB, Gruvtolvan, Progressum och Företagarna.

Nästa möte hålls 25 mars i Kiruna och det har nu blivit helt nödvändigt att där rikta skarpa krav mot NLL för att förhindra en stängning av IVAK. Om denna Samrådsgrupp inte kan skydda Kirunaborna mot total nedmontering av akutsjukvården fyller den ingen som helst funktion.

Vi vill att

  • kommunstyrelsens representant i Samrådsgruppen uppdras att ställa krav på tydliga garantier när det gäller bemanning och organisation för att respiratorspatienter även fortsättningsvis ska vårdas i Kiruna
  • kommunstyrelsens representant i Samrådsgruppen återkommer till fullmäktige med besked i april

Tommy Hjertberg, Ledamot

En tanke på “Stoppa nedmonteringen av sjukvården i Kiruna

  1. Pingback: Knegarkampanjen larmar kommunen! Skaffa garantier för intensivvården! | Knegarkampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s