Politikens ”fickpengar”

På Kiruna Kommunstyrelse den 4 februari presenterades arvodesbeloppen för året och Knegarkampanjen publicerar rapporten här. Klicka på bilderna.

arvodesbelopp


arvode sid2

För flera av kommunens förtroendevalda är politiken en lukrativ sysselsättning och livsvillkoren skiljer sig avsevärt från huvuddelen av de kommunalt anställda där en absolut majoritet tjänar under 25 000:- i månaden före skatt.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (s) är den enda politikern som är heltidsarvoderad av kommunen och hon får 53 700:- per månad före skatt.

Vänsterpartiet har två heltidspolitiker, Niklas Sirén och Gunnar Bergman. Dessa har utöver lönen från partiet kommunala politikerarvoden. Niklas Sirén är vice ordförande i Kommunstyrelsen vilket ger dryga 140 000:- per år. Gunnar Bergman som är ordförande i Socialnämnden får också drygt 140 000:- per år, allt före skatt.

Fritidspolitiker som sitter både i Kommunfullmäktige, i Kommunstyrelsen och i Kommunstyrelsens AU får ihop ca 50 000:- per år. Om man dessutom är gruppledare som t ex Gunnar Selberg (c) och Hans Swedell (m) är, tickar det ut ca 45 000:- till per år. Allt före skatt.

Ju fler uppdrag man har desto fler arvoden cashar man in. Detta leder inte till att förtroendeuppdrag sprids ut på flera personer eller att nya tar på sig uppdrag. Tvärtom. Politikerna får på det här viset mer pengar i den privata plånboken ju fler uppdrag de plockar på sig.

Knegarkampanjen verkar för och tillämpar förtroendemannavälde i politiken. En viktig princip för oss är att förtroendeuppdrag inte får förknippas med privilegier. Man ska inte söka politiska uppdrag för att berika sig själv utan vara fäst i väljares och medlemmars levnadsvillkor och stå under deras kontroll med möjlighet att väljas bort om förtroendet förbrukas.

Knegarkampanjen tar emot arvoden för kommunala uppdrag (för fullmäktige och för insynsuppdrag) men de går inte till någons privata plånbok utan ersätter bara förlorad arbetsinkomst när man går på möten. I övrigt så tillfaller de kampanjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s