Kommunala hyllvärmare stoppar inte våldet mot kvinnor

2010 kom Kiruna kommun fram till att man behövde en handlingsplan mot det ökande våldet mot kvinnor. Man satte ihop ett dokument med kända fakta om våld mot kvinnor, och uppdrog åt alla nämnder att utbilda personalen. Tanken var uppenbarligen att man skulle gå till offensiv, jobba med attityder och att alla kommunalanställda och de som fanns i olika organisationer skulle lära sig att se och förebygga övergrepp och våld mot kvinnor och barn. Handlingsplanen skulle följas upp årligen och mätas mot brottsstatistiken.

Men som vanligt med kommunala handlingsplaner så var det mest för syns skull. På Kommunstyrelsens sammanträde 26 november 2012 skickades en nyanställd brottsförebyggare fram för att presentera den ”årliga uppföljningen”. Där kunde man läsa att ingen uppföljning hade genomförts. Under sammanträdet visade det sig att det inte hade skett någon uppföljning under 2011 heller.

Siffrorna i rapporten, som visserligen visade på en viss minskning, hade samlats ihop från Brottsförebyggande Rådet i Stockholm och det fanns ingen kunskap om vad som faktiskt fanns bakom de anonyma siffrorna. Vad hade hänt och vad hade gjorts? Och minskningen till trots så visade siffrorna att under 2011 så anmälde kvinnor misshandel av någon de var nära bekant med, varannan vecka. Men kommunen har inget tagit något helhetsgrepp på problemet och har inte heller gjort ett dyft för att förebygga misshandeln och maktmissbruket. Trots sin ”handlings”plan.

I ”handlings”planen kan man även läsa om vad kommunen hade gjort tidigare mot våldet, nämligen visat sitt stöd för andras manifestationer mot våldet mot kvinnor. Men sen, när man väl klämde ur sig en plan för vad man själv skulle göra så lades den på hyllan. Så stort var alltså engagemanget och ansvarstagandet på insidan av Stadshuset efter att manifestationerna klingat av.

Den nyanställda brottsförebyggaren i Kiruna Stadshus har nu en grannlaga uppgift att få fart på tjänstemän och politiker för att få igång den utbildningssatsning som behövs. För kunskaperna om våld och maktmissbruk mot kvinnor, får inte stanna hos en grupp specialintresserade i Stadshuset. Ta hjälp av de specialkunskaper som finns i föreningar som dagligen stödjer Kiruna-kvinnor på flykt och för ut den på de kommunala arbetsplatserna där vi alla rör oss, antingen som anställda och arbetskamrater, eller som brukare av kommunens service. Bygg upp en beredskap i hela samhället att göra det som kommunala hyllvärmare inte klarar, nämligen att skydda kvinnorna och sätta stopp för de våldsamma männen.

Annika Blomberg, insynspolitiker i Kommunstyrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s