Situation Kiruna; föreningarna vill bli en maktfaktor

I en stor annons i veckans nummer av Kirunas Annonsblad bjuder Situation Kiruna in allmänheten till tre workshops om alla de viktiga överlevnadsfrågorna i Kiruna inför stadsflytten. Målet är att spika ett handlingsprogram och kravställningar gentemot kommunledningen, LKAB och regering.

Föreningslivets samarbete i Situation Kiruna och mötena som ligger framför kan bli ett viktigt steg för att ändra på styrkeförhållandena i staden där LKAB dikterar villkoren, kommunledningen gripits av den stora underskottsskräcken och regeringen tvår sina ansvarslösa händer.

Det senaste som hänt visar att initiativ som Situation Kiruna verkligen behövs. Den 13 november antog kommunen ett bostadsförsörjningsprogram utan vare sig mål att  bygga bostäder eller ställa skarpa krav på regeringen och LKAB. Två dagar senare, den 15 november, kungjorde LKAB att man köper mark och fastigheter med målet att bygga 100 nya lägenheter, men bara för sina egna anställda och med en kostnadskalkyl som säkrar deras egen avkastning i första rummet. De senaste turerna kring E10:ans nya dragning visar att LKAB anser sig ha förkörsrätt överallt. Regeringen lyser fortfarande med sin frånvaro sedan man var på blixtvisit i september och visade upp sina tomma händer och bara ända för kirunaborna.

Det som kommer att avgöra om Situation Kiruna blir den maktfaktor man säger att man vill bli är om ingående föreningar förmår dra in sina egna medlemmar i arbetet med att samla upp de påträngande behoven, och dra igång en stark rörelse som ingen kan negligera. Knegarkampanjen kommer självfallet att dra våra strån till den gemensamma stacken och vi uppmanar våra sympatisörer att göra detsamma. Vi öppnar från och med idag våra egna spalter för Situation Kiruna vars blogg du hittar här där man hittar appellen, målsättningarna, informationsbulletinen och mötestiderna bl a.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s