Alliansen med ändan bar i Kiruna!

Den 5 september kom Allians-regeringen på blixtbesök till LKAB-gruvan och visade upp sin nakna ända inför Kirunaborna. Besöket var menat som ett reklam-jippo för höstbudgeten där man avsätter några miljarden för att ytterligare säkra vinstmaximeringen i gruvindustrin; forskningsanslag, förbättrad malmbana och vägförstärkning till Pajala. Järnvägen till Kaunisvaara däremot begravs, och statsministerns svar på den direkta frågan om vilket ansvar de var beredda att ta för stadsomvandlingen var mycket konkret; inget alls!

Kommentarerna var inte nådiga på arbetsplatser och vid köksbord; ”De skickar pengar till den enda verksamhet som inget behöver”, ”ett hån mot Kiruna-borna”, ”att subventionera den egna vinstdrivande verksamheten går tydligen bra men inte bostäder åt dem som drabbas”, ”de tror att de kan köpa våra röster med kaffe-pengar från de vinster som vi levererat till dem”, etc.

Samma dag publicerade ett av Allians-partierna, (c) i Kiruna, tre helsidor i Annonsbladet och inbjöd till möte dagen efter. Annonsen innehöll ett öppet brev från Gunnar Selberg (c) till samma statsminister som nyss avsagt sig allt ansvar, med en vädjan om nya ägardirektiv till LKAB att ersätta bostäder i Kiruna. Att situationen i Kiruna var känd hos hans egen partiledare Annie Lööf, regeringskollega med statsministern, när partiledarna befann sig i Kiruna förnekade Gunnar Selberg dock inte på mötet. Han berättade dessutom att han personligen träffar (c)-företrädare innan de träffas i den mystiska pampklubben ”Malmfältsgruppen”. Trots det så var budskapet till mötesdeltagarna samma kväll från Centerpartiet i Kiruna, att vi nu måste invänta ytterligare besked från Allians-regeringen.

Helsidesannonserna och mötet visade sig med andra ord bara vara svammel, försök att knipa lokala popularitetspoäng och dubbelspel. För detta begär Gunnar Selberg Kiruna-bornas förtroende i nästa val. Fram till dess väntar utspel och dubbelspel.

Alliansföreträdare i Kiruna Kommun, Hans Swedell (m) och Gunnar Selberg (c)

Moderaternas lokale man, Hans Swedell, valde en annan väg för att skydda sin partiledning och Allians-regeringen. Han tyckte att frågan om stadsflytten inte hörde hemma på regeringsbesöket i gruvan; ”Om man är hos tandläkaren tar man inte upp sin onda lilltå”, sa han till NSD och visade upp hela sitt förakt för de Kiruna-bor som inte kan köpa sig loss ur bostadsbristen.

Situationen börjar nu klarna kring ansvaret för den uteblivna stadsflytten; kommunledningen är handlingsförlamad, borgar-oppositionen i kommunen spelar antingen öppet eller dubbelt med Alliansen och med Kiruna-borna som insats, LKAB visar alltmer sitt rätta rovdrifts-ansikte, staten tvår sina händer och sopar igen spåren av sin ansvarslöshet med billiga reklam-jippon.

Det man kan sätta sitt hopp till nu är de tendenser som tyder på att föreningslivet börjar röra på sig. Det behövs om kraften ska kunna börja byggas som kan desarmera den sociala bomb som annars kommer att smälla i Kiruna, med barackboenden och socialt förfall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s