Valet i USA: snabb eller snabbare forcering av klasspolitiken

President Barack Obamas hustru, Michelle Obama, inledde det demokratiska partiets konvent som utgör upptakten till slutspurten inför valet i november. Hennes program sammanfattades i förtroendet för makens ytterligare fyra år i presidentmakten eftersom han är ”opåverkad av livet i maktens centrum”. Detta är ungefär lika verklighetsförankrat som Obamas visionära program om ”förändring” och ”hopp” 2008. Han hade ju full insyn i den galopperande ekonomiska krisen och de pågående krigen.

Partikonventen i USA samlar den yppersta eliten, däribland sk superdelegater, lika permanenta som grevarna och baronerna i engelska överhuset, men med faktiskt inflytande över konventen. Tillsammans med ”vanliga” delegater hurrar, jublar och bildar de hejaklack inför mediaindustrins intensiva bevakning.

Men bakom kulisserna pågår ett mer konkret programarbete, även om det inte binder presidentkandidaten. Demokraternas konvent har lagt betoning på fyra målgrupper: först och främst ”den vita medelklassen” där dock inte 47 miljoner kupong- och gatuköksförsörjda ingår, kvinnor som lovas rätten till p-piller och abort, barn/ungdomar som berörs av sjukvårdsreformen Obama-care (dock i dess bolagsprivatiserade försäkringsutformning) och pensionärerna som berörs av sjukvårdsregeln, sk Medicare. Därtill är det arbetslösheten och de närmast fredlösa arbetsvillkoren som ska åtgärdas.

Såpbubblan har brustit

Om det blir till att en ny mandatperiod gör Obama ännu mer opåverkad och uppfylld av ”förändring” och ”hopp” återstår inte att se, för den såpbubblan från 2008 har redan brustit i amerikansk verklighet.

Dagen efter konventets avslutning levererades den färskaste arbetsmarknadsstatistiken. Den visar att det står mycket illa till. Endast 63% av de arbetsföra är överhuvudtaget aktiva på arbetsmarknaden och av dem är dryga 8% arbetslösa. Dessutom visade det sig att antalet nyskapade jobb inte alls håller takten med befolkningstillväxten vilket innebär att arbetsmarknaden krymper för varje dag som går. En eventuellt kraschlandning i Kina skulle kunna bli det som slutligen drar ur proppen ur badkaret.

Om Obama hade haft ett äkta intresse av att dra in de krafter som skulle kunna infria ”förändringen” och ”hoppet”, då hade konventet istället gett stor plats åt Wisconsin-rörelsen mot anti-fackliga intrång och talespersoner från de yngre generationernas Occupy Movement med sina aktioner i hundratals städer för rättvisa och mot bossväldet från miljardärernas 1% av befolkningen.

Från gräsbrand till präriebrand

Men det hände inte, för det skulle riskera att stämpla Obama som ”socialist”. Yttersta högern påför honom den etiketten genom stridslisten ”ljug inte en gång, utan tio, för då blir det sant”. Och detta är en fara som räcker för att skrämma de skuldsatta amerikanska familjerna. En ”socialist”-president skulle nämligen innebära ännu hårdare krav från bankerna och utmätningarna av egna hem skulle accelerera från gräsbrand till präriebrand från Atlantkusten till Stillahavskusten. Detta i kombination med dubbla bensinpriser som är i ankommande.

Obamas överskylande taktik är en lek med elden. USA har sitt eget ”Grekland” fast värre, det snudd på statsbankrutta Kalifornien, delstaten med flest invånare, inräknat papperslösa, och med störst skuldnota men som för bara 20 år sedan var ett ”under av innovationer, arbetstillfällen och nyföretagande” (enligt Manuel Castells). USA:s delstater såg för 20 år sen sin framtid i Kalifornien, och imiterade efter förmåga (Boston, Miami, Seattle). Nu är Kalifornien på randen till undergång och de andra dras med i nedgångens och sönderfallets oemotståndliga kraft.

Religiös fanatism

I denna situation har även utmanaren Mitt Romney och hans Republikaner hållit sitt lika ypperliga konvent i delstaten Florida. Deras budskap gick ut på USA:s come-back, dess återuppståndelse. Hur då och med vad? Jo, nybyggarandan, med hermetiskt slutna familjer, med människans bästa år i 12-14 timmars arbetsdagar fram till pensionen i lyxiga hotellmiljöer. Inom republikanerna finns Tea-partyrörelsen, med Sarah Palin som förgrundsgestalt, som är partiets starkaste grupp med sin sammanhållning och målmedvetenhet inte olikt en aktieinnehavare inom ett bolag, som äger 10% av ägartitlarna: de kontrollerar bolagsstämmorna genom sin starka minoritetsställning.

Tea-Party falangen är lika med fortsättningslinjen på George W Bush Jr och hans kabinett av Vulcanus-gruppens medlemmar. Tea-party har redan fått fram högerrebeller som bedriver kampanjer för guvernörs- och senatorposter. Deras program kan sammanfattas till; private property – no trespassing (ingen överträdelse av privategendomen), inklusive privatägarnas rätt att bombardera egendomslösa med religiös fanatism; hålla hemmahuset rent från mänskliga svagheter och dess ondskefulla natur samt säkra patriarkens (faderns) överhöghet. Våldtagna kvinnor ”kan inte bli med barn” heter det från detta håll, som dock inte skrevs in i plattformen. Budskapet från guvernören som yttrade orden är dock, att det finns ett gudomligt pekfinger som pekar ut gravida våldtäktsoffer som lögnare och vid abort, som mördare. I Tea Party-rörelsens USA kommer ingen kvinna undan mannens eller gudens mästrande med hennes kropp.  I Romneys eget tal tog han sin utgångspunkt i sin maka: med våra fem söner har hon gjort insatser som jag – guvernören – inte kan mäta mig med. Läs: stora män har idoga kvinnor baki ryggen och stora kvinnor stannar hemma.

Världspolis

Presidentvalet i USA blir ett val endast mellan olika politiska linjer för att fortsätta bygga klassamhället och sporra profitmakeriet – och tempot genom vilket det ska realiseras. För oss andra som befinner oss utanför USAs gränser blir skillnaden än mindre för i utrikespolitiken har de båda hållit sig till alla soldaters kodex: som överbefälhavare kommer jag ta det yttersta ansvaret för världens i särklass största militära rustningar och rollen som världspolis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s