Rött Kort åt Alliansen

Idag 5 september besöker Allians-regeringen Kiruna för att göra reklam för sig själva och deras höstbudget. De kommer inte att ha något att komma med när det gäller den stora varbölden i kommunen, krisen i stadsflyttsfrågan, enligt uppgifter till NSD.

Men, det är regeringen och den svenska staten som är LKAB:s ägare. Det är de som gett direktiv om att hålla kostnaderna för stadsomvandlingen ”rimliga”, att vinstmaximering ska vara bolagets huvuduppgift, framför de samhälleliga behoven i bygden och arbetsvillkoren i företaget. Det är med andra ord regeringen som är LKABs VD Lars-Erik Aaros chef. Det är deras direktiv som är den direkta orsaken till att han kan säga till kommunstyrelsen i Kiruna att hans jobb är att omvandla hela Kiruna stad till brytvärd malm.

Det är samma regering som förbjudit kommunerna att subventionera bostadsbyggen hos de egna kommunala bostadsbolagen och som därmed hindrar Kiruna Kommun att uppdra åt KBAB att sätta igång projekteringar för offensivt bostadsbyggande.

När statsminister Reinfeldt var i Pajala, som står inför en situation där massivt bostadsbyggande behövs för att möta gruvexpansionen, var han mycket tydlig med att staten inte kommer att hjälpa till att lösa problemet.

När bostadsminister Attefall var i Kiruna förra veckan hade inte heller han, ett enda förslag till lösning.

Marken som det nya Kiruna ska byggas på kan kommunen fortfarande inte ta i bruk eftersom Statens Fastighetsverk inte satt igång den konkreta försäljningsprocessen.

Allt detta kommer att leda till att Kiruna blir en stad av influgen arbetskraft och därigenom kan LKAB mycket lätt sätta press på arbetsvillkoren i gruvan och bedriva rovdrift på personalen. Detta passar som hand i handske, inte minst på Centerpartiets arbetarfientliga politik där lönesänkarpolitik och attacker på fackföreningarna varit en paradgren sen Alliansen kom till makten.

Ge ministrarna Rött Kort och utvisa dem från Kiruna! Fram för en arbetarregering som inte ställer sig i vägen för samhällsnyttiga satsningar utan skapar förutsättningar för en stadsflytt som blir en social upprustning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s