(s) och (v) kör över facken i Kiruna Kommun

Publicerat i NSD 20 juni:

11 juni tillsatte kommunstyrelsen i Kiruna en ny förvaltningschef för skolorna och förskolorna. Den här personen kommer att vara alla rektorers och förskolechefers chef och ansvarig för att åtgärda alla problem som finns i skolan och lärarflykten.

Lärarnas fackliga organisationer hade sagt nej i de fackliga förhandlingarna och ville ha en annan person. På kommunstyrelsens möte fick Knegarkampanjen inga svar på sina frågor om varför man kör över facken. Borgaroppositionen var för dåligt informerad för att överhuvudtaget delta i beslutet.

Kör över facken!

(s) och (v)-ledningen för kommunen är alltså beredd att anställa en förvaltningschef som inte har personalens stöd och borgaroppositionen tvår sina händer.  Alla etablerad partier i kommunen från (v) till (m) bekänner därmed färg som djupt oansvariga inför elever, föräldrar och lärare. (s) och (v) bevisar dessutom att deras floskler om att öka personalinflytandet och riva hierarkier bara är fraser.

Kör över facken!

Man måste också fråga sig varför det är sådant hysch-hysch kring kommunala chefstillsättningar. Kommunen drivs av allmänna medel, leds av förtroendevalda politiker och har till uppgift att leverera samhällsviktiga tjänster tillgängliga för alla. Det är brukarna som i slutändan är personalens uppdragsgivare.

I kommunen finns all orsak att släppa in de anställda, och mobilisera arbetslagen som är de verkligt sakkunniga när det gäller vilka behov som finns i verksamheten och hos brukarna. Det är facken och arbetslagen som borde ha veto vid omorganisationer och chefstillsättningar om man inte blir överens, och inte kommunledningen.

Annika Blomberg, insynspolitiker Kiruna Kommunstyrelse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s