Järnväg till Kaunisvaara begravd i hemlig grupp?

90-tonnare kommer att trafikera byarna dygnet runt i åratal

Publicerad i NSD 11 juni:

I januari nästa år börjar malmtransporterna från Kaunisvaara till Svappavara. Vittangi och Masugnsbyn kommer att utsättas för lastbilstrafik i 90-tonsklassen dygnet runt.

På senaste mötet med Kommunstyrelsen i Kiruna besvarade kommunledningen frågor om vad de gör för att få till stånd en järnväg istället. Svaret var att de framfört behovet av en järnväg i remissvar och i Malmfältsgruppen.

Malmfältsgruppen är en sammanträdesklubb mellan regeringen, LKAB, länsstyrelsen, statliga myndigheter plus kommunerna i Gällivare och Kiruna. Den ska följa och effektivisera arbetet med samhällsomvandlingarna som följer av gruvdriften. Den har funnits i sju år. Alliansregeringens näringsminister Annie Lööf (c) är ordförande.

Det finns inga synliga resultat av Malmfältsgruppens möten, tvärtom, och man kan inte ens få reda på hur förtroendevalda politiker agerar där. Mötena protokollförs inte. Vi kan alltså inte få veta hur kommunen har tagit upp frågan om järnvägen eller vilken kraft man satt bakom orden. På Trafikverket berättar man att det inte finns något tryck vare sig från kommunerna eller från staten för att bygga järnvägen.

Risken är uppenbar att de boende utmed E45 och väg 395 får leva med lastbilstrafiken medan de ansvarig sitter i hemliga möten. Det som behövs är istället en kraftfull opposition från arbetarrörelsen för en investeringsplan för hela Malmfälten.

Annika Blomberg, insynspolitiker för Knegarkampanjen, Kiruna Kommunstyrelse

En tanke på “Järnväg till Kaunisvaara begravd i hemlig grupp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s