Knegarkampanjen och facken

Knegarkampanjen vill att fackföreningsrörelsen ger sig ut i den politiska maktkampen som en arbetar-oppositionell kraft. Den fackligt-politiska samverkan som finns mellan LO och Socialdemokraterna har bundit upp facken till EU-regelverket och gjort den fackliga oppositionen mot Alliansen ofarlig för de verkliga makthavarna. För att förändra politikens villkor och höja arbetarrösterna krävs istället en partioberoende facklig-politisk opposition.

Fackföreningsrörelsen är det svenska samhällets största och starkaste organisation, sett till antalet medlemmar och att den samlar människor i förvärvsarbetet. Ingen annan organisation – inte ens staten och jättebolagen – har en sådan vidd och sådant djup i förankringen. Facken skulle kunna bli en mäktig och oppositionell pådrivare i maktkampen, på medlemmarnas villkor. Det gäller särskilt LO-facken, där de tyngsta, mest slitande och lågavlönade medlemsgrupperna är organiserade.

Knegarkampanjen vill inspirera till att:

FACKEN ska motivera till medlemsaktivitet, både genom att göra förtroendeposter direkt avsättbara och genom att sprida förtroendeuppdrag till avsevärt flera i direkta arbetslag

FACKEN ska inte ha heltidsanställda funktionärer som har högre lön/ersättning än vad medlemsavtalen ger

FACKEN ska inte underteckna kollektivavtal utan att det beviljas av medlemsmöten

FACKEN ska motivera till styrelser och utskott där kvinnor, ungdomar och invandrare har en självklar plats

FACKEN ska ta strid för att strejkvapnet läggs i händerna på arbetslag och förtroendevalda nära medlemmarna, så att det faktiskt kan användas effektivt när det behövs

FACKEN ska använda förenings-, demonstrations- och publikationsrätten för att bekämpa fåtalsvälde, korruption och rovdrift

FACKEN ska bygga motkraft till borgerlig politik, oavsett om den verkställs av makthavare som företräder bolag eller byråkratiska särintressen

FACKEN ska börja inspektera och inventera driften på arbetsplatserna, för att binda vinster och andra obundna medel till investeringar i de anställda och till förmån för samhällsbygget runt omkring (vården, skolorna, omsorgen, rekreationen och bostadsområdena)

3 tankar om “Knegarkampanjen och facken

  1. Jag håller med för övrigt, men om man har en cancer svullst så måste man ju opererabort den.

  2. Uppgiften är väl den, snarare än att jaga bort sossar, att rusta facken med medlemsaktivitet och att de börjar gripa in i den politiska processen – obundet till något särskilt parti. Sossarna är överrepresenterade i ledande organ och har under årtionden byggt upp toppstyre och oåtkomliga byråkratier inom facken,visst är det så. Den fackligt-politiska samverkan med s-partiet är en del av det. Men det ska inte män och kvinnor i arbetslagen som är övertygade socialdemokrater lastas för. Bland dem och alla andra fackföreningsmedlemmar nere på golven finns det ett behov av att facken inte begränsar sig till att bara förhandla om löner och arbetsvillkor. Medlemmarnas villkor avgörs alltmer av att bolagens vinster inte används till investeringar i driften, av den sociala nedrustningen och av den växande arbetslösheten som entreprenörer och bemanningsföretag kan använda sig av för att ”fixa jobb” till sämre löner och arbetsvillkor, t ex. Fackens och medlemmarnas villkor ändras/försämras mer av regeringen och bolagens härjningar än av fackpamparnas blockeringar. Därför behövs en partioberoende facklig front långt in på den politiska banan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s