Återta 1 maj!

1 maj kan återtas som en arbetarnas internationella kampdag. Trots att det på de flesta håll i landet liknar en friluftsdag för parti- och fackbyråkratin, är det ett viktigt tillfälle att visa på att arbetarrörelsen är en stark, gemensam kraft över hela världen.

I storstäderna samlar 1 maj-firandet ännu stora grupper människor. I Stockholm drog Vänsterpartiet enligt egna uppgifter 10 000 till sin demonstration och 20 000 till sin avslutning i Kungsträdgården. Stefan Löfvéns tal i Göteborg hade 15 000 åhörare. I Malmö samlade vänstern 3000 och Socialdemokraternas tåg var betydligt större än föregående år.

En undersökning av Göteborgs universitet visar att 1 maj är den viktigaste dagen för demonstrationer i Sverige. 5,2 procent av de tillfrågade svarade att de under året deltagit i någon slags demonstration under förra året, och för 3,2 procent var detta just 1 maj-firandet.

Även högern försöker slå mynt av detta faktum. I Eskilstuna marscherade det nazistiska Svenskarnas parti och på flera håll i landet organiserade Nationaldemokraterna, en radikal utbrytning från Sverigedemokraterna, sitt ”nationalistiskt 1 maj”. Det är en provokation mot hela arbetarrörelsen, särskilt med det färska minnet av Breiviks terrorattentat på norska Utöya förra sommaren. Inte lika provocerande men lika dumt är Kristdemokraternas försök att göra 1 maj till ett icke-politiskt familjemys.

1 maj är och måste börja leva upp arbetarnas dag. I det sammanhanget är årets firande i Kiruna inte helt obetydligt. Kirunapartiet – en gång en socialdemokratisk utbrytning, men numera ett uttalat högerparti – samlade som vanligt sina anhängare till en separat manifestation, dit man lyckades dra privatiseringsivrare, lokalpatrioter och samehatare. De vägrade ansluta till arbetarrörelsens 1 maj-firande och stod blängande bredvid när demonstrationståget passerade.

Sammanlagt gick 220 personer i Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och LO:s demonstration. Det är förstås en mycket liten siffra, ungefär en procent av kommunens invånare. Men det som skilde årets firande från tidigare år var att Gruvtolvan marscherade som eget block – och bakom sina banderoller lyckades samla två tredjedelar av tåget. Det är föredömligt att en lokal fackklubb, på initiativ av skyddsombuden på LKAB, mobiliserar till arbetarnas internationella kampdag och vågar ställa krav som är oppositionella till både Socialdemokraternas och vänsterns sjukvårdspolitik i landstinget.

Låt det bli en ny tradition att fotfolket invaderar 1 maj-firandet, vågar resa sina egna krav och om det är nödvändigt marscherar i egna block. Låt det bli en ny tradition för hela Sverige. Kanske skulle 1 maj-talen bli mindre tråkiga, kanske skulle firandet inspirera fler.

En snabb genomgång av årets viktigare 1 maj-tal är nedslående. Minst imponerande är kanske Stefan Löfvén som talade om jobben. Både talet och partiets vårbudget ligger i linje med den debattartikeln i Dagens Nyheter som undertecknades av Löfvén 17 april, där han skriver att ”vi socialdemokrater har ibland varit för dåliga på att betona människors eget ansvar för att göra sig anställningsbara. Samhället ska skapa förutsättningar och möjligheter, men för att det ska fungera måste den enskilde ta sitt ansvar.” Det är en anpassning till högerns retorik – inga krav ställs på företagen som har makt och pengar, utan den enskilde individen ska ta mer ansvar. Socialdemokraterna fortsätter sin vändning mot höger.

Men det kanske värsta är att ingenstans verkar talarna ha förstått att tala klartext om högerextremismen. Att arbetarrörelsen bara månader efter attentatet på Utöya verkar ha glömt att den moderna fascisten Breivik har hundra- eller tusentals likasinnade runt landet, att de har en röst i riksdagen genom Sverigedemokraterna, att vi som en följd av det måste börja tänka på hur vi skyddar våra medlemmar och förtroendevalda – det är ingenting mindre än en skandal.

Även den saken skulle förändras om fotfolket invaderade 1 maj-firandet. Så låt det bilda riktpunkt för nästa år: gör 1 maj till en levande kampdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s