Styr LKAB och bankerna ”Vision Kiruna”?

Publicerad i NSD 13 april

På Kommunstyrelsen den 26 mars klubbades planen för ”Vision Kiruna”. Under ett helt år ska politiker sitta i grupparbeten, ordna konferenser och resor, för att komma fram till att det behövs byggas bostäder i Kiruna nya stadskärna. Projektledaren för det hela, Peter Nygårds, har visat sig vara chef för Swedbanks omvärldskontakter och han har ett förflutet inom LKABs styrelse. Han omnämns som ”Sveriges främsta styrelseproffs” och har skakat fram 5 miljoner i sponsorpengar från utomstående.

Nygårds med kommunledningen i Kiruna

Nygårds med kommunledningen i Kiruna

Kommunstyrelsen fick ingen som helt information om Nygårds bakgrund, inte heller vilka det är som har stått för sponsringen. Detta är skandal. ”Vision Kiruna” saluförs som ett uttryck för handlingskraft och medborgarinflytande men det är motsatsen. Arbetsgrupperna utses ensidigt av kommunpolitikerna och de ska sitta ett helt år i möten när det som saknas är konkreta planer för bostäder, kultur- och fritidsanläggningar och kollektivtrafik. Vad som behöver göras nu är att föreningslivet invaderar politikerprojektet så att arbetet kan vara klart till sommaren och vi kan gå från ord till handling.

Annika Blomberg, insynspolitiker i Kiruna Kommunstyrelse för Knegarkampanjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s