Knegarkampanjer bryter dödläget

I de nya moderaternas nya Sverige kan regeringen arbeta ostört trots arbetslöshet, banksvindel och annat elände. Arbetarrörelsen är passiv ute på fältet – i den verklighet där de borgerliga smällarna träffar hårdast, alltså där vi arbetar och bor.

Den saken har inga partiledarbyten förändrat. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och socialdemokraternas Stefan Löfvén bygger sina partier som ledningslag på tryggt avstånd från medlemmarna. I USA och Kanada kallas sådana ledningslag för ”caucus” och själva ordet kommer från att kandidater till valen utsågs i små hemliga möten, i ”rökfyllda rum” inom den politiska eliten.

Det är en unken lukt över det hela. I de små rummen sker ingen politisk utveckling. Det som kommer ut ur dessa möten sporrar inte parti- och fackmedlemmarna till motstånd. Det är bristen på en modern socialistisk politik och arbetarrörelsens toppstyrning som gör att regering och kapital kan härja ostört.

I fackföreningarna är inte krisen lika långt gången. Men även en Tobias Baudin, kommunalaren som är en av fyra kandidater till ny LO-ordförande, fick nyligen på ett möte i Kiruna erkänna att hans visioner kolliderar med LO:s etablissemang. Sanningen är det behövs ett tryck underifrån för att genomföra det Baudin vill – bland annat att facket självständigt från partierna ska blanda sig i politiken och byggas mer på basplanet (arbetsplatserna).

Det är ett dödläge som måste brytas. Att starta upp lokalt självständiga knegarkampanjer är ett sätt att göra just det, att inleda en levande idédiskussion om arbetarstyre och frihet, att bryta upp från passiviteten. Gärna som initiativ från arbetarrörelsens mest levande del, nämligen de aktiva i fackföreningarna.

Knegarkampanjen i Kiruna hjälper dem som vill starta kampanjer på andra orter och söker samarbete omkring en politisk plattform som slår fast att:

* Knegarkampanjer aldrig samarbetar med borgerliga partier och är helt oppositionella till regeringen
* Knegarkampanjer som ställer upp i lokala val ska ha en majoritet ungdomar och LO-medlemmar på sin lista
* Knegarkampanjer över hela landet samlas i ett representantskap varje halvår för att diskutera programfrågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s