Bryt militärsamarbetet med Saudiarabien! Rätt att organisera sig fackligt till alla anställda i svenska projekt!

Knegarkampanjen tycker att regeringen omedelbart måste avbryta alla militäravtal med Saudiarabien.De bekämpar frihetskampen i Mellanöstern! Knegarkampanjen tycker att alla anställda i svenska projekt/hos samarbetspartners i landet har rätt att organisera sig fackligt. Vi föreslår att arbetare i företag verksamma i Saudiarabien diskuterar i sina fackklubbar hur kravet kan drivas.

Sedan 2005 har Sverige ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien. Man har bland annat sålt signalutrustning och övervakningssystem, pansarvärnsrobotar och lovat en missilfabrik. Inblandade företag är framförallt SAAB AB, Bofors och Ericsson. Även civila företag drar nytta av de goda affärsförbindelserna och ABB och AtlasCopco har kammat hem stororders under vintern 2011/12. LKAB är numera storpartner.

En av LKABs största kunder idag är Hadeed, Saudiarabiens största stålverk med 2 800 anställda. Det ägs av den saudiska staten, det vill säga av kungahuset. Hadeed har tre huvudleverantörer varav LKAB är en, och de köper pellets för direktreducering. Avtalet med Hadeed innebär ett löfte att leverera 2,5 miljoner ton direktreduktionspellets per år och låg till grund för bygget av världens största pelletsugn, KK4 i Kiruna. Det innebar också att saudierna kunde bygga ett stålverk till. Arbetarna på Hadeed är med andra ord arbetskamrater med LKAB-arbetarna.

Saudiarabien i spetsen mot revolter och arbetarkamp
I Mellanöstern kommer den så kallade världs”ordningens” till sitt skarpaste uttryck. Det är där de USA och EU-ledda internationella oljebolagen, följda av Ryssland och Kina, gör upp politiskt och ekonomiskt med de oljeproducerande länderna för att bevara sin ”ordning”. Maktspelet kring oljan handlar om basvaran för hela den globala produktionen och distributionen.

Saudiarabien har världens största oljeproducerande bolag. Världens näst största oljeproducerande bolag finns i Iran. Av maktspelet kring oljan följer kapprustning och krigshot och Saudiarabien är en stor internationell vapenkund. Regimerna slår vakt om den globala ”ordningen” där man kan sälja olja och vapen till varandra, dela på vinsterna och makten, men de skakas nu av revoltvågen i Mellanöstern. Det saudiska kungahuset har ställt sig i spetsen för att hålla upproren och arbetarnas kamp nere.

Saudiarabien bekämpar de arabiska revolterna och arbetarrörelsen
Det saudiska kungahuset är en tyrann mot befolkningen på det egna territoriet, med könsapartheid inskriven i grundlagen, offentliga avrättningar, tortyrkammare och förbud mot politiska partier, fackliga organisationer, demonstrationer med mera. Migrantarbetare (majoriteten av arbetskraften i landet) arbetar under slavvillkor. De utsätts för rituellt våld, tortyr och förnekas sina mest grundläggande rättigheter.

Det saudiska kungahuset finansierar, tillsammans med USA, den nya militärjuntan i Egypten som biter sig fast vid makten och driver igenom strejkförbud och slår ned protester.

I Egypten bedriver fanatiska religiösa grupper, finansierade av det saudiska kungahuset, i allians med militärjuntan jakt på fackföreningar, kvinnors rörelsefrihet och de angriper strejker och protester.

Under Libyen-kriget finansierade och utrustade de saudiska och qatariska kungahusen religiösa fanatiker som under täckmantel som ”rebeller” utförde brutala övergrepp mot arbetare och invandrare, och banade tillsammans med NATO-alliansen (inklusive Sverige) väg för en lydregim utan någon som helst legitimitet eller laglighet

Sverige kvalar in i frihetsbekämparligan
Sverige kvalar nu in i den högre ligan av frihetsbekämpare och oljeindustrikramare. Sverige ser sig idag som en del av NATO-kommandot med ett globalt militärt uppdrag och slår därför vakt om sitt ”internationella anseende” där ”avtal hålls”. I det ingår det att vara kompisar med arbetarrörelsens fiender. Regeringen, storföretagen och det svenska kungahuset blåser upp det saudiska kungahusets anseende, utrustar dem militärt, blir affärsbröder med dem samtidigt som arbetarna förtrycks och jagas i land efter land av saudierna och i det egna landet. En arbetarrörelse värd namnet hade tagit strid mot detta istället för att, som socialdemokraterna ingå det militära samarbetsavtalet och som vänsterpartiet, godkänna det.

Knegarkampanjen kräver att alla militäravtal mellan Sverige och Saudiarabien sägs upp omedelbart och rätten för alla arbetare i svenska projekt och hos samarbetspartners att organisera sig fackligt!

En tanke på “Bryt militärsamarbetet med Saudiarabien! Rätt att organisera sig fackligt till alla anställda i svenska projekt!

  1. Mycket bra skrivet! Att alla företag som svenska staten gör affärer med borde ha organisationsfrihet är minst sagt ett rimligt krav. Jag skulle önska att Knegarkampanjen lyfter upp detta krav igen då det är minst lika aktuellt idag som när denna text skrevs 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s