Bryt toppstyret och öka personalinflytandet

Motion till Kiruna Kommunfullmäktige 20 februari 2012
Ge kommunanställda en rimlig chans att påverka sin arbetssituation. 30 timmar facklig tid per år och anställd! Ge timvikarier riktiga anställningar med schema och grundarbetslag att utgå ifrån.

Kommunens anställda i Kiruna har, precis som i resten av landet, en arbetssituation som präglas av underbemanning, stort ansvar och små möjligheter att påverka hur arbetet ska utföras. Många gånger upplever kommunanställda att de inte kan ge brukarna det de har rätt till, och att de talar för döva öron när de påtalar detta.

Bilden förstärks av de brukarenkäter som gjorts som visar att Kiruna Kommun har låg kvalitet jämfört med grannkommunerna trots att man inte har sämre ekonomi eller resurstilldelning.

Knegarkampanjen vill rusta och stärka arbetslagen i kommunen så att de får en verklig chans att organisera sig kring verksamhetens behov och sin egen arbetssituation. I kommunens budget för 2012 har resurser avsatts för att öka kommunanställdas inflytande.

Dessa pengar kan användas för att stärka arbetsplatsorganiseringen och de fackliga organisationerna genom att ge alla anställda som inte har arbetsledande funktion 30 timmar facklig tid per år som kan användas för arbetslagsmöten, facklig information, förberedande av förhandlingar etc.

Även vikarier måste omfattas av denna rättighet. De har samma rätt till inflytande som ordinarie personal och ska inte hållas utanför arbetslagens diskussioner. Därför måste timvikarier ges ordentliga anställningar med schema och grundarbetslag att utgå ifrån.

Knegarkampanjen föreslår:

· Att kommunens anställda som inte har arbetsledande funktioner tilldelas 30 timmar facklig tid per år
· Att timvikarier ges fasta eller tidsbegränsade anställningar med schema och grundarbetslag att utgå ifrån

Tommy Hjertberg, ledamot i kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s