Kiruna-visionen växer fram

På Knegarkampanjens öppna onsdagsmöten växer det nu fram en diskussion om vilka konkreta målsättningar som måste ställas upp för det framtida och socialt upprustade Kiruna. Vi vill bli en kommun med 30 000 invånare, med god tillgång till billiga bostäder, kultur- och idrottsanläggningar, tättrafikerad gratis eldriven kollektivtrafik, nära till högkvalitativ samhällsservice och vård, med makt och inflytande för vanliga arbetande människor.

Hindren som måste forceras är både olika regelverk och ekonomiska intressen och det krävs en rejäl ommöblering och maktförskjutning till knegarnas fördel i politiken för att flytta på dessa. Eftersom det brådskar behövs ett ”stadsråd” som tar ansvaret. På de öppna onsdagsmötena diskutera vi hur ”stadsrådet” kan bli verklighet och dess uppgifter.

Att ett sådant råd måste bildas står helt klart när man läser revisionsbyrån PwC:s rapport 6 februari till Kommunstyrelsen om hur Kiruna kommuna sköter ”stadsomvandlingen”. Där står det svart på vitt att ”I övrigt (förutom visionsdokument och kartor) finns inga särskilda, konkretiserade mål eller handlingsplaner specifikt kopplade till stadsomvandlingen”. De konstaterar också att i stort sett alla företroendevalda politiker hålls utanför processen eftersom ”Någon regelmässig rapportering till fullmäktige avseende stadsomvandlingsprocessens fortskridande sker inte”.

Väl mött på onsdag 18-19.30 då vi diskuterar visionen för det framtida Kiruna, ”stadsrådet” och revisiorernas sågning av Kiruna Kommun.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s