Knegarna om kommunbudgeten

Följande protokollsanteckning lämnades in med anledning av antagandet av driftsbudgeten för Kiruna kommun 2011:

Knegarna i Kiruna kommun, de kommunalanställda och alla boende i staden, ställs år efter år inför en utpressningssituation när beslut ska tas om budgeten för samhällsservicen. Förutsättningarna från staten och EU tillåter inte den upprustning som måste göras i Kiruna. Istället ställs vi inför att ta ställning till hur en krympande ram ska fördelas.

Våra krav inför valet 2010 på att LKABs vinster ska tvångsetableras för social upprustning är lika aktuella fortfarande.

När det gäller frågan om fördelning av de krympande resurserna har vi inga avgörande invändningar mot hur kommunledningen lagt budgeten och har lagt vår röst på deras förslag. De borgerliga partiernas motförslag går ut på ytterligare nedskärningar.

Det är nu viktigt att följa upp att de anslagsökningar som går till Barn- och Utbildningsnämnden och Socialnämnden kommer verksamheterna till del i form av bevarad personaltäthet och arbetskläder för personalen i vård- och omsorgsboendena.

Tommy Hjertberg, Knegarkampanjen

5 tankar om “Knegarna om kommunbudgeten

 1. Har ni inga egna förslag?
  En viktig grej i många kommuner är arvodena till politiker och kommunalråd – som borde skäras ned. I Umeå föreslog vi i Arbetarpartiet en halvering av kommunalrådens löner. Vi föreslog att dessa pengar skulle satsas på barn- och äldreomsorg istället. Något för Kiruna?

 2. Knegarkampanjen har ställt motion om partistödets avskaffande och kräver att arvoden endast ska täcka förlorad arbetsinkomst. Halvering av kommunalrådens löner är ett sympatiskt krav sådär i allmänhet, och det finns liknande förändringar som vore politiskt värdefulla, eftersom de tar ner politikerna på jorden.

  Men som besparing eller omfördelning av kommunens medel gör det varken från eller till eftersom det i en budget rör sig om småsummor. Om ni säger era väljare att en halvering av kommunalrådens löner skulle medföra någon verklig förändring för barn- och äldreomsorgen, så tycker jag nog att ni sprider illusioner.

  Bästa hälsningar,

  • Det är inte så små pengar faktiskt. Pamp-förmånerna i Umeå motsvarade uppåt 100 jobb inom äldreomsorgen enligt vår senaste kartläggning. Att ha en egen budget handlar inte om att sprida illusioner – utan om att föra fram ett politiskt alternativ till S och V. Speciellt om man i alternativbudgeten betonar att de ”små” förändringarna som är möjliga på det kommunala planet bara är långsiktigt hållbara om det också sker en övergripande samhällsomvandling.

   Har ni ingen egen budget finns en risk att många väljare tänker ”När det kommer till kritan har Knegarkampanjen inga egna idéer, de bara gnäller på S och V”.

   En alternativbudget handlar inte om att sprida illusioner utan om att omsätta organisationens teorier och paroller till konkret politik och konkreta idéer.

 3. Det vore intressant att ta del av er kartläggning som visar att förmånerna motsvarar 100 jobb i äldreomsorgen. Nog för att kommunerna skiljer sig åt kraftigt med befolkningsmängd och -utveckling, men i mina ögon ser det otroligt ut, det du skriver.

  Tack för din omtanke när det gäller budgeten. Vi för fram vår politik på många olika sätt. Som du kanske känner till driver Knegarkampanjen frågor om idrottsanläggningar, arbetsläder och personalinflytande på offentliga arbetsplatser, föreningslivets makt över stadsflytten och så vidare. Vi har ställt många förslag till förbättringar under budgetdebatten.

 4. När det gäller budgeten för investeringar 2012 så krävde Knegarkampanjen att (s) och (v)-förslaget skulle återremitteras eftersom det inte fanns med någon satsning på den multiarena som behövs i staden, särskilt med tanke på stadsflytten och att badhuset är stängt pga mögelproblem. En multiarena förutsätter att man ställer krav på medfinansiering från LKABs sida men det har man inte bemödat sig om att göra.
  När det gäller taxor och avgifter stoppade Knegarkampanjen en avgiftsbeläggning av datorerna på biblioteket som (s) och (v) ville införa. Det skulle ha drabbat de sämst ställda väldigt hårt eftersom tillgång till samhällsservice numera förutsätter att man har tillgång till internet. Kommunen måste helt enkelt garantera att det finns internet för alla oavsett inkomst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s