Rapport från kommunstyrelsen 29 augusti

Som så många gånger tidigare kom kommunstyrelsens möte att präglas av diskussioner om stadsflyttan. En punkt som vid första anblick kan verka liten, frågan om att anordna en arkitekttävling för att kora fram en stadsarkitektur för det nya Kiruna, blev en vattendelare.

Problemet med tjänstemännens förslag var dels att det helt saknade visioner om vad man egentligen skulle ha för målsättningar med den nya staden, men det värsta av allt var sammansättningen på den grupp som skulle välja ut det vinnande förslaget.

Juryn skulle bestå av en representant för LKAB, kommuntjänstemän, länsarkitekten, stadsarkitekten, två arkitekter från Sveriges arkitekter samt politiker. Allt som allt 8-9 personer. Med andra ord ska juryn som väljer ut Kirunas framtida utseende helt utgöras av högre tjänstemän, arbetsgivarrepresentanter och kommunpolitiker. 100% representanter för överheten, 0% representanter för vanligt folk.

Jag drev linjen att juryn skulle bestå av representanter för Hyresgästföreningen, fackföreningarna och övriga intresseföreningar. Detta föll inte i god jord. C tyckte att köpmannaföreningen borde få vara med i juryn och att en folkomröstning skulle få lika mycket vikt som juryns uppfattning, M tyckte att politikerna som skulle få vara med var tillräckligt med folkligt inflytande och V tyckte att det var onödigt klassmässigt att argumentera mot att en arbetsgivarrepresentant skulle vara med och bestämma stadens framtid.

Det är skrämmande att inte ens arbetarpartierna V och S förstår skillnaden mellan valda representanter för intresseföreningar och tjänstemän som företräder arbetsgivaren.
Samma sak uppkom i frågan om organisationen för stadsomvandlingen. LKAB och kommuntjänstemännen fanns integrerade i modellen, men ingenstans fanns någon enda representant för vanligt folk. Dem kallade man för ”referensgrupp”. LKAB, däremot, kallade man inte för referensgrupp utan de var ju så ”berörda” att de måste få en egen plats i organisationen och representanter i de olika kommittéerna. Medan de som tvingas lämna sina hem på grund av gruvdriften är inte tillräckligt berörda för att tillfrågas.

Andra bedrövligheter som avhandlades var bland annat att man inte tycker det finns något behov för ett äldreboende i Svappavaara (vilken överraskning, det kunde väl ingen tro att de skulle komma fram till när de skickade medborgarförslaget om detta på återremiss i Kommunfullmäktige). Det enda positiva var att man äntligen beslutade att föreslå kommunfullmäktige att besluta om att staden ska flyttas till området mellan Jägarskolan och Tuollavaara, förhoppningsvis ett litet steg mot att faktiskt komma igång med stadsflytten.

Tommy Hjertberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s