Vi fördömer terrorhandlingarna – vi manar till kollektiv säkerhetspakt

Innan vi ännu riktigt vet avsikten med bombattentatet i Oslo,omfattningen av skadeverkningarna, hur säker kopplingen är till massakern på Utöyas ungdomsläger och vem/vilka som tar på sig det politiska ansvaret för aktionen, uttalar Knegarkampanjen ett kategoriskt fördömande av varje terrorhandling som sker utanför fullskaliga krigszoner.

Norge är ett NATO-land, som själv deltagit med stridsinsats i Libyen ochAfghanistan. Det militanta motståndet mot norska krigsinsatser i dessaländer är fullt legitima. Men det norska folket och samhället är intemobiliseratför krig. Terrorhandlingar under villkor med fredlig samlevnad mellanklasser och skikt, får sin starkaste följdverkan i att att människor istora städer, bostadsområden och arbetsplatser skräms – dådet som sådantär chockerande.

Egen stridsaktivitet för rättmätiga krav, t ex norskt utträde ur NATO,upplevs av vanligt folk som otänkbart, långsökt eller t o m så att denegna närmiljön blir försvarslös mot ytterligare terroraktioner.Terrordådets andra målgrupp (förutom Oslos maktcentra) var typiskt nogett ungdomsläger i arbetarrörelsens regi, som slår allra hårdast motalla intresseorganisationers verksamhet som är kopplade till arbetarrörelsen. Det var knappast en mans verk – det kan upprepas igen!

Trots att det verkar stå klart att dådet genomfördes av högerextremakrafter mot norska regeringen och arbetarrörelsen (den misstänktegärningsmannen, en nationalist, kämpade mot socialisternas internationalism), så har detta inte hindrat president Obama att redan försöka dra nytta av dåden för att rättfärdiga ”kriget motterrorismen”. Makthavarna i Norge och alliansblocket EU-USA försökergöra det till en möjlig förevändning för att upprepa och förstärka krigshandlingar av det slag som pågått mot Afghanistan och Irak undernärmare ett årtionde. Denna våldsspiral gagnar osynliga och farligaintressegrupper, på båda sidor.

Knegarkampanjen vill därför sprida budskapet:

 • Visa avsky mot de terroristiska provokatörsaktionerna – och gör det ioberoende arbetarkolonner inom demonstrationer för solidaritet meddrabbade norrmän! Om högerextrem rebellaktivitet kan spåras i detta dådmåste arbetslag och grannskap genast höja vaksamheten och förbereda sig på att bygga självförsvars- och bevakningsgrupper. Arbetarorganisationer måste gemensamt ta ansvar för säkerheten vid sina aktiviteter. Inga fler hot eller våldsdåd mot arbetarorganisationernas oberoende; inga fler Anna Lindh och inga fler Utöya!
 • Inga krigiska hämndaktioner mot terroristiska träningsläger i andra länder som kan pekas ut som medansvariga för dåden! Det var ingen självmordsbombare, inte heller en ”smutsig bomb”, utan typiskt för högerextrema aktioner i industrialiserade länder: precisionsbomber och handeldvapen såsom i Oklahoma 1995. Fäst istället tilliten till de arabiska revolutioner som själva skadas av terrorism och som behöver göra upp med terrorapparater som försöker göra sig mäktigare än befolkningsmassornas befrielsekamp!

10 tankar om “Vi fördömer terrorhandlingarna – vi manar till kollektiv säkerhetspakt

 1. Den socialistiska människosynen sviker aldrig. Aldrig, oavsett händelse, drar ni er för att göra ett större politiskt spel av saken. Vad är det för ett jävla citat? ”…ett kategorisktfördömande [sic] av varje terrorhandling som sker utanför fullskaliga krigszoner.” Att ni i en stund som denna har hjärta att sitta och tänka ut ursäkter, att sitta och cyniskt tänka på när terror faktiskt är okej.

  Avskum. Er människosyn är rutten intill själen. Som tur är reflekteras ju detta i opinionsundersökningarna också.

 2. Norska trupper deltar i krig mot befolkningen i andra länder. I dessa länder är det rätt att använda våld för att kasta ut dem och övriga NATO-länder. Vi stödjer den rätten, men terrorhandlingar mot befolkningen i Norge är någonting helt annat. Makthavarna vill gärna blanda ihop dessa saker och få framställa krigsmotståndare som terroristsympatisörer.

 3. Jag är inte förvånad Jesper Sandström, moderater brukar vara duktiga på att skrika ut sitt hat mot socialister och det har du visat prov på ;). En sak är jag övertygad om Jesper och det är att det är just ett sådant socialisthat som du ger uttryck för som har drivit Anders Behring Breivik att mörda 91 människor.

  Nadja Akbari

 4. Jesper: jag respekterar din inställning om du uttryckligen förklarar dig som pacifist. Om du inte försvarar pacifismen – som aldrig kunnat påverka utgången av ”fullskaliga krig” – tvingas du inse att terrorhandlingar verkligen varit och är starka inslag i alla större militära sammandrabbningar: Tysklands enhetskrig mot Frankrike 1870, båda sidor av inbördeskriget i fd tsarimperiet Ryssland 1918-1920, inbördeskriget mellan Folkets befrielsearmé i Kina och Komuintang, de västallierades terrorbombningar av sydtyska städer 1942-44, ”operation Barbarossa” från Hitlerarmén 1941-42 och därefter det sk ”stora fosterländska frihetskriget” från sovjetledningen, USA:s invasion och ockupation av koreanska halvön 1951-53 och Indokina 1962-73, ”världssamfundets” krig om Kuwait 1991 och nu senast invasionen av Afghanistan och Irak. Exemplen är många fler. Socialister ska inte vända andra kinden till, om och när de utsätts för terror – från stater eller rebeller. Inse realiteter i maktkampen, medmänniska! /boa

 5. Så, det är ett hat emot socialister att ifrågasätta varför man talar om att rättfärdiga terror? Det är ett hat emot socialister, att konstatera att socialismen vid varje storskalig tillämpning har lett till massmord och förtryck? Det är ett hat mot socialismen att konstatera att socialistiska företrädare dagligen ursäktar hat och våld?

  När du går så långt som att dra paralleller till en massmördare från det jag sa, då borde du själv förstå att du är ute på väldigt tunn is och beter dig väldigt tvivelaktigt i ditt försvar. Om du tycker att jag visar prov på hat, borde du dra dig till minnes att det var jag som skrev ett kärleksbrev till vänsterpartisten som önskade mig död. Att det var jag som betonade vikten av öppenhet, förståelse och kärlek istället för någonting annat.

  Trams. Hatet tillhör er, lägg det inte i händerna på någon som inte vill ha med det att göra.

 6. Svar till Arne:
  Jag anser inte att man ska utföra terrordåd på moderater, jag hoppas det får dig att känna dig tryggare!
  /Nadja

 7. Bra gliring mot Jesper, det vill säga Anders Behring Beiriks lite måttfullare (men bara lite) falangbroder.

  Håller helt med om poängen mot den högerdemagogi som ursäktar våldet i Afghanistan/Libyen men samtidigt för sig med pacifistiska floskler när det gäller terror mot civilbefolkningen. Den terror som ANC utövade mot apartheidregimens symboler och institutioner – polisstationer, med mera – och näringslivet (oljebolag, till exempel) i kombination med ett revolutionärt demokratiskt program och en internationell bojkottkampanj för att demoralisera och isolera regimen.

  Jag anser att man inte kan substituera själv för att kassa ledarskap finns i dessa länder för ”motståndet”. Jag var personligen helt emot den kampanj som den så kallade ”vänstern” hade som idealiserade ”Falluja” och ”motståndet i Irak” efter att Saddam föll. Det var ju bara gamla Baath-partister som ville komma tillbaka till köttgrytorna och hade reorganiserat sitt republikanska garde för irreguljär krigsföring. Visst kan man stödja en process som leds av ett uselt ledarskap om den använder massmobiliseringar för populära krav – inte blott terror – för en rättfärdig sak. Men individuell terror, sektterror – aldrig.

  Så, nej. Vilken organisation skulle man stödja i Afghanistan? Ingen. Det finns ingen sådan. Det måste växa fram.
  Men, att Jesper försöker historiskt jämställa våld i självförsvar mot en orättfärdig situation eller på systematiska övergrepp – tsarregimen, Pinochet, kolonialism, apartheid, med mera, vilka moderaterna försvarade till dess att dessa saker utrotades – det tyder på hyckleriet i Jespers pacifism. Så, replik till Jesper: det är du som är ett avskum.

  Respektfulla hälsningar till Knegarkampanjen,
  respektlösa hälsningar till Jesper – Behring Breiviks andliga broder.

  //Daniel Nordström, aktiv inom Livs samt arbetarrörelsens politiska gren

 8. Alltså,

  – ANC:s ”terror” anser jag var ett behövligt komplement i deras kamp.

  – Den kan inte jämföras med Behring Breviks terror.

  – Det sekteristiska våldet i Afghanistan är kanske förståeligt att det finns en viss uppslutning bland fattiga människor för, men den är ingen väg framåt.

  – Svenska och andra imperialistiska truppers och stridsflygplans aktiviteter i Afghanistan och Libyen bakom lögner om omsorg av civila är ett svineri som måste ta slut. All troops out! Bring the warplanes home!

  En bra artikel, knegarkampanjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s