Knegarkampanjen stödjer arbetaroppositionella i Venezuela

I den statliga basindustrin i Venezuela pågår en utdragen kamp mellan det regeringskontrollerade facket och de oberoende fackföreningarna. Regeringsfacket i Venezuela är pådrivande när det gäller att inrätta ”arbetsplatsråd” som framställs som ett införande av arbetarstyre, men i själva verket innebär de fackföreningarnas avskaffande och en total makt för militärer och byråkrater i de förstatligade företagen.

I början av juni hålls fackliga val på stora arbetsplatser och enligt den facklige ledaren Roberto García som besökte Sverige förra året, så satsar regeringssidan stort på att förhala och manipulera valen och förfölja de oberoende ledarna.

Roberto García lever under förföljelse och hotas av militären men organiserar trots detta protester, blockader, strejker och förbereder de de fackliga valen i basindustrin. Man träffas dessutom regelbundet för att diskutera ett nödprogram för arbetarrörelsen inför den kamp om regeringsmakten och om den ekonomiska politiken som är under uppsegling i Venezuela, precis som i stora delar av världen inklusive i Europa.

Nästa år ska det hållas presidentval i Venezuela och president Chávez har gått ut med att ingen arbetaropposition kommer att tillåtas. Sedan 2007 har regeringen systematiskt angripit arbetarkampen och visar nu alltmer upp sitt rätta ansikte även internationellt.

I april deporterad man en svensk-colombian från Venezuela, som har svenskt medborgarskap och politisk asyl i Sverige efter att ha överlevt en massaker, till den regim i Colombia han flytt ifrån. Detta är ett internationellt brott och skedde i samarbete med CIA och Interpol. Den svenska regeringen har varit behjälplig med att stänga den web- sida som svensk-colombianen drev i Sverige och har inte agerat för att hävda asylrätten som svensk-colombianen har i Sverige. Det som hänt visar än en gång behovet av internationellt samarbete inom arbetarrörelse eftersom fienden är välorganiserad.

Knegarkampanjen stödjer och följer utvecklingen för den venezolanska arbetaroppositionen noggrant då den kan få en betydelse för de kämpande massorna i hela Latinamerika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s