Stormöte blev politikershow, skyddsombuden öppnar för handling

Ca 500 personer samlades i Stadshuset på torsdagskvällen för att kämpa för akutkirurgins bevarande. Det skulle bli ett möte för att ställa kommunledningen mot väggen, men de kom väldigt lindrigt undan.
Stormöte i stadshuset för att rädda akutkirurgins
Mötet landade i att kräva att Ögren och partidistriktet kommer hit innan beslut fattas, och att alla partier ska kräva att personalens förslag utreds innan man går till beslut. Dessutom ska vi kräva dialog, i motsats till den monolog som varit från landstingets sida. Men detta är krav utan konsekvenser. Byråkratiska fintar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet håller på att lägga ned Kirunas akutkirurgi. De borgerliga partierna i alliansregeringen håller på att rusta ned hela Sveriges sjukvård. Och ändå sitter de lokala företrädarna för alla dessa partier och låtsas vara rörande överens om att Kirunas akutkirurgi måste räddas. De vill förstås rädda sina egna skinn inför nästa kommunalval; men så är också deras enda linje en passiv vädjan till pamparna i landstinget.

Det är bra är att engagemanget från vanligt folk, som tömdes ut efter 14-april demonstrationen, verkar ha vuxit igen. Vid flygbladsutdelningen inför mötet var det tydligt att många är engagerade i frågan. Men ändå var det förvånansvärt få arbetare som kom på ett möte som gruvtolvan hade anordnat. Mönstringsprocessen som pågått de senaste månaderna har tyvärr tagit formen av demonstrationer och andra uppbåd, och därför inte skapat någon mer ihållande mobilisering. Så frågan är om benägenheten att använda riktiga kampmedel har vuxit.

Det borde nu stå klart för var och en att det inte räcker med några parlamentariska ”påtryckningar”. De framgick med stor tydlighet att Ögren använder sig av odemokratiska metoder, och att makt är det enda språk han förstår. Därför har vi inget annat val än att använda utomparlamentariska metoder.

Men istället för att bli ett avstamp för en kollektivistisk kamp på arbetsplatser blev mötet en avledningsmanöver. Publiken hade väldigt svårt att komma till tals, medan politikerna fick prata i oändlighet. Mötesledningen gjorde det till en politikershow, inte till ett stormöte med diskussion om hur landstingsledningen kan bekämpas.

Det bästa med mötet var att skyddsombuden lovade att stänga gruvan, genom att sätta skyddsstopp om de fattar beslut om att det inte ska finnas tillgänglig akutkirurgi. De ger ett exempel på vilka drastiska metoder som kommer krävas om vi ska kunna vinna denna kamp. Det är också ett tecken på att den allians som kampen skapat mellan gruvisar och vårdanställda lever kvar. Och det är endast med enhet mellan olika knegare som kampen mot den borgerliga politiken kan vinnas, genom entimmas punktaktioner i arbetslag efter arbetslag eller att skyddsombuden drar en skyddslina utanför gruvan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s