Avgörande strid om Kirunas akutkirurgi

På torsdag samlas – efter de rapporter vi fått – hundratals människor till ett stormöte på stadshuset. Arrangören är 12 maj-kommittén som har bildats av Gruvtolvan, Gruv 135:an i Svappavaara, Aktionsgruppen som sjukhuspersonalen byggt och elever från Hjalmar Lundbomsgymnasiet.

Knegarkampanjen välkomnar detta möte. Efter massprotesten i april körde rörelsen fast i de stora partiernas och fackapparaternas ställningar. Mobiliserande arbete ersattes med politikerträffar, förhoppningar om att LO skulle tillåta en regional politisk generalstrejk, att det ena eller andra partiet skulle ”vakna” och stoppa landstingets plan, som innebär att bit för bit av Kirunas sjukvårdsinrättning kapas bort. Knegarkampanjen är delvist ansvarig för det.

Vägen till det kommande stormötet har varit kantad av illusioner. Illusioner om att makthavare lyssnar till rationella argument, om att personligt mod kan ersätta styrkan i massmobilisering, om att påtryckningar istället för maktkamp ger resultat. Inte minst illusioner om att företagarorganisationer och borgerliga partier ska kunna bidra till den strid som gäller malmfältens arbetare och låginkomsttagare.

Rika människor kan alltid köpa sina tjänster och varor – vare sig det handlar om bostäder, sjukvård eller utbildning. De kan enkelt byta jobb medan vanliga knegare riskerar att hamna i Reinfeldts ökända ”Fas 3”. Striden om akutkirurgin, som handlar om både arbetstillfällen och samhällets överlevnad, är vår strid. Och vi kan inte låta oss begränsas av LKAB:s Lars-Eric Aaro eller landshövdingen P-O Eriksson.

Det är dags att släppa alla dessa illusioner. Makt är det enda språk som Kent Ögren förstår. Landstinget springer den borgerliga regeringens ärenden i sin iver att göra nedskärningar på 400 miljoner kronor, som inte bara är ett brott mot förra höstens vallöften – det är ett socialdemokratiskt svek mot arbetarrörelsens idé om alla människors lika värde.

31 maj tänker Kent Ögren gå till beslut trots att Kirunas socialdemokrater på medlemsmöte 22 maj krävt att personalens alternativ ska utredas, och att beslutet ska tas i landstingsfullmäktige istället för landstingsstyrelsen. Vi säger: nu måste silkesvantarna tas av. Landstingsledningen måste få känna att de planerade nedskärningarna kostar mer än de smakar. Vi får se om Ögren vägrar förhandla även när han har en rörelse av punktstrejker eller ockupationer på halsen.

Som vanligt är det makthavarna som tvingar fram skarpa konflikter genom att strypa alla andra utvägar. Rent parlamentariskt är frågan om akutkirurgin redan avgjord på grund av korrumperade och karriärstinna politiker. Men det verkliga avgörandet sker på stormötet 26 maj, om Kirunas knegare kan agera istället för att sucka över att alla enkla lösningar gått åt skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s