Yttrandefrihet

På första maj gick vi från Knegarkampanjen i (s) och LOs demonstration i Kiruna. Vi delade ut flygblad som manade till en aktionsdag i slutet av maj mot akutkirurgins nedläggning.

Regeringen beställer - ögren verkställer

Tabu?

Det gillade inte demonstrationsvakterna, som sa att man inte får dela ut flygblad. Sen ville de att vi skulle ta bort ett plakat som sa ”Regeringen beställer, Ögren verkställer”.

Att dela ut flygblad är en självklar rätt enligt grundlagen. Det borde vara lika självklart att vi som är med i facket får ha egna plakat på demonstrationer där facket är medarrangör.

Det är inte första gången (s)-representanter försöker hindra oss från att sprida vårt material. Så man undrar om de är för eller mot yttrandefrihet.

Tommy Hjertberg

7 tankar om “Yttrandefrihet

    • Godkänt? Vad menas? Har facket blivit en myndighet dit man ska skicka in sina ansökningar om plakat-innehåll för att sen beordras att gå i takt och hålla käft? Eller är facket en medlemsorganisation där man kämpar för medlemsintresset tillsammans med ledare som är valda av medlemmarna och för deras talan?

  1. Det finns ju en särskild 1:a maj kommitté där man innan demonstrationen går igenom plakat och paroller för att få ett gemensamt budskap. Det gäller alla! Alla andra partier och organisationer godkänner det av dem som är med, såväl s som v som LO, ABF och UÖ. Knegarkampanjen är välkommen att gå i tåget, men för att dela ut flygblad och ha paroller så måste det godkännas först. Dessutom så innehas demonstrationstillståndet av socialdemokraterna, så de har rätt att styra vilka budskap som syns i deras demonstration. De enda som inte följer det alla andra kommit överens om är partiet knegarkampanjen.

    • Budskapet till fackmedlemmar som inte är en del av arbetarrörelsens etablissemang blir alltså som jag skrev tidigare; ansök hos myndigheten 1a-majkommittéen om plakatinnehåll och gå sen i led och håll käft. Tack för upplysningen!

  2. Intressant att detta faktiskt skiljer sig på olika håll runt om i Sverige, exempelvis Trollhättan ses tåget som arbetarrörelsens tåg dit alla som går arbetarrörelsens intressen är välkomna, fick inte riktigt den känslan när jag besökte Första Maj i Kiruna utan snarare intrycket av en slags kamp inom arbetarrörelsen som oroar mig starkt, det här har sannerligen med yttrandefrihet att göra, åtminstone för Arbetarklassen då det är Arbetarklassens tåg och inte Socialdemokratiska Arbetarpartiets, Första maj är Arbetarnas dag, inte etablissemangets.

  3. Har gått i många tåg och ett vanligt inslag är plakattillverkning. Tyckte jag var en fin sak, att alla fick driva sina egna krav, Arrangörerna stod för pennor, papper och pinnar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s