Rapport från möte om Akutkirurgin 17/3

Mötet om akutkirurgins bevarande i torsdags blev riktigt bra!

Det inleddes med att Aktionsgruppen från sjukhuset beskrev behoven av kirurgi i Kiruna och hur hela sjukhuset påverkas om man stänger ner den. Landstingets planer på att Kiruna ska bli ett ”närsjukhus” kommer innebära att vi har en utbyggd vårdcentral, får svårt att rekrytera läkare och att patienter tvingas åka till Gällivare eller Sundebyn utan att en läkare har stabiliserat dem, vilket innebär livsfara.

Mötet samlade runt 200 personer och det blev en livlig debatt. Frågan engagerar många och vi fick höra flera personliga historier om hur hemskt det är när inte sjukvården fungerar.

Lokalpatriotismen, att Kiruna ska ha på Kalix bekostnad osv., hade inte fått fäste. Många insåg att ska vi bekämpa den sociala nedrustningen måste vi kämpa tillsammans i hela länet mot regeringens nedrustningspolitik.

Aktionsgruppen från sjukhuset fick mycket stöd för att det är dags att agera och samla alla i kampen. Förslaget på en entimmas regional politisk generalstrejk, för att visa regeringen att det går att stänga pengakranen från norr, följer med Gruvtolvan, som tog på sig att samordna den fortsatta kampen.

Förslagen från de etablerade partierna om att hela frågan ska hanteras genom utredningar och parlamentariska knep gick inte hem. Folk har försökt det förut och sett att det inte lyckas. Nu är det dags att vi tar saken i egna händer och ser till att frågan inte kollras bort i byråkratiska manövrer.

Vänsterpartiet meddelade att deras landstingsgrupp kommer säga nej till nedläggningen av akutkirurgin i Kiruna. Det är bra, för i så fall har vi nått en delseger. Men enigheten på mötet var stor om att kampen ändå måste fortsätta eftersom detta bara är en liten del i det stora nedskärningspaket som planeras för vården i länet.

Sammanfattningsvis var det ett mycket bra möte som visade att det finns en stor kampvilja bland befolkningen och vi hittade en väg framåt genom Gruvtolvans ansvarstagande att driva vidare kampen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s