Kommunfullmäktigerapport

Kommunfullmäktigemötet igår behandlade flera ovanligt viktiga frågor och väldigt många frågor fick strykas från dagordningen på grund av tidsbrist. Bland annat bordlades vår interpellation om sex timmars arbetsdag för kommunanställda.

Den största skandalen
Ett historiskt beslut fattades på Kiruna kommunfullmäktige igår. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistan, med stöd av Kirunapartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna beslutade att starta stadsAVVECKLINGEN genom att låta LKAB riva 300 lägenheter i utbyte mot att man lovar att (i ”skälig” utsträckning) verka för att det byggs 200 nya lägenheter. Detta dessutom utan att ha löst frågan om hur de boende ska kompenseras för att de tvingas flytta och eventuellt bli bostadslösa.

I och med detta så har kommunledningen gett upp det enda formella påtryckningsmedel som kommunen hade för att avkräva LKAB åtgärder i samband med stadsomvandligen – detaljplanemonopolet. Åtminstone fram till gruvstadspark 2.

Kommunledningen kunde inte ens ge ett svar på om de 85 miljoner som kommunen ska få som kompensation av LKAB ens är mer än vad kommunen hade fått om LKAB hade fått inlösa den mark och annan egendom som kommunen äger i området.

Den enda positiva delen i avtalet är att LKAB ska bekosta ett nytt stadshus, men det hade de förmodligen varit tvungna att göra även utan ett avtal.

Vi i Knegarkampanjen reserverade oss mot beslutet och kommer att författa en skriftlig reservation emot det innan fredag.

Raketskolan byggs

Ett annat stort beslut var godkännandet av investeringen i att bygga nya raketskolan. På denna punkt stödde vi kommunledningens förslag. Helt enkelt därför att vi tycker att det redan dröjt länge nog med byggandet av en ny skola. Vi tycker inte heller att invändningarna om priset håller; vi vill satsa på en social upprustning av Kiruna och vi vet att det kommer att kosta.

Tommy Hjertberg

12 tankar om “Kommunfullmäktigerapport

 1. Bra gjort att inte stödja Kommunfulmäktiges pajas avtal, LKAB hostar till och hotar med nedläggning av gruvan, med 12 Miljarder i årlig vinst så är det nog uteslutet. Stenne N lägger sig raklång brevid Zackrisson på golvet bakom lykta dörrar och signar på vad som helst i ren chans och förhoppning om att det löser sig…

 2. Jo men tjennare. Timo Vilgats (mp) skriver på Facebook att debatten tog 7timmar. På slutet stod Timo Vilgats (mp) Gunnar Selberg (c) och Tommy Hjertberg (kneg) och malde på samma visa om och om igen. Och bara dom på talar listan om och om igen. Finnt sälskap och debatt nivån och logiken var ju ett under. Nu är jag ingen vän av moderaterna men när en moderat säger att avtalet är inte alls bra för
  att bla bla bla men vi är bered att ta det för det är det enda vetiga vi kan göra nu. Då går exempelvis Tommy Hjertberg (kneg) upp och framställer moderaternas linje som att dom inte har kritik av avtalet. För att nämna ett mindre exempel på er absurditet. Om knegarekampanjen till och börja med skulle sätta. sig ner på sin kammare innan nästa politiska sammankomst. Och fundera på hur kommer vi ifrån att förvränga, förljuga, förfalska och jobba bort absurda påstånden och anklagelser. Folkfördrivning!? Ni måste skoja eller är ni sinnessjuk på riktigt? Tur att vi har psykiatri i Gällivare

  • Men vad skriver du Martin??
   Vem kallar du vad?
   Jag är miljöpartist sedan 1988 och tycker inte om vad du insunierar.

 3. Ja Martin Olsson var då jkligt tyst där inne. vart har ni slängt bort Vänsterns ryggrad? ni har ju blivit makthungriga blåa smurfar.

 4. Vad är det i Vänsterns politik som är blå? Det är
  knegarekampanjen som lägger fram förslag som sloppat partistöd vilket högern älskar. Rena höger förslaget. Jag hopps ni är nöjd nu med er röst på Socialdemokraterna i riksdagsvalet. Så rött så rött eller?

 5. En ledande företrädare för knegarekampanjen sa en gång till mig att vi kommer inte satsa på kommunpolitiken i parlamenten alls så mycket och läga vår energi och ansträning utanför parlamenten i stället, det märks tydligt i praktiken. Gör så och förslagsvis sitt och tälj på en pilbåge i skogen och dröm om revolutionen och att Robin Hood ska dyka upp som en frälsare. Drömma är nämligen gratis i drömmen behöver man aldrig ta något ansvar för konsekvenserna eller fakta som mineralagen exempelvis.

 6. Vänsterpartiet stödjer alltså tillsammans med moderater och sossar stadsavvecklingen och försöker skyla över det med att spy galla över Knegarkampanjen genom anklagelser om att vara verklighetsfrämmande, psykiskt sjuka och även byta ämne. Detta är gamla kända vänsterparti-metoder, i rakt nedstigande led från de byråkratiska diktaturerna.

 7. Kommunfullmäktige är ingen lekstuga. Att använda groteska påståenden som folkfördrivning ökar inte folks tilltro till förtroendevalda vilket är skadligt för hela arbetarörelsen som har mest att förlora på det. Och beteendet urholkar dessutom begreppet folkfördrivning och är ett hån mot alla dom som historiskt fått genomlida detta. Det är att spotta dom som fått genomlida folkfördrinving i ansiktet att tala om folkfördrivning i Kiruna kommunfullmäktige. Det är några som borde skämas och bära skamen och det är inte dom som röstade för förslaget. Det är också ett hån mot dom kommunfullmäktiges ledamöter som gör en annan bedömning i en sakfråga. Att mala på samma sak om och om igen tar inte bara radiolysnarnas tid och ork. till vilken nytta gör man detta? Älskar man att höra sin egen röst och flaxa med sin absurda plakatretorik. Massor av dagordningspunkter fick nu skjutas på framtiden. Beslut som berör människor i en verklighet. Tälj på en pilbåge i skogen och vänta på Robin Hood. Ni kanske inte gör någon nytta men då heller ingen skada för medborgarna för arbetarklassen i Kiruna annat än på några träd i skogen.

 8. Varje år skrivs mängder av motioner. Det finns människor, tankar och idéer bakom dessa motioner. Det kommer in långt många fler motioner än det hinner behandlas på fullmäktigemötena. Därför ligger det kvar motioner som är väldigt gamla. Motioner som ibland innehåller bra förslag om hur Kiruna kan bli ett bättre samhälle. för medborgarna för arbetarklassen. Men dom motionerna och motionärerna får aldrig chansen för att somliga ska ta upp ett så stort eget utrymme för egen del som möjligt och agera rättshaverister. Det är vare sig sunt rättvist eller demokratiskt.

  • Vänsterpartiet i Kiruna:
   Varför ni vill ni skicka LKABs vinster till Finansminister Borg (M) i Stockholm?
   Måste alla Kommun medborgare fråga er innan ni kan svara?

 9. Till Martin Olsson (Vänsterpartiet Kiruna) – fakta är envisa saker.

  1. Vänstern och sossarna drev med stöd av moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och kirunapartiet igenom ett civilrättsligt avtal som är en ren EFTERGIFT till gruvkapitalet.

  2. Kommunfullmäktige blev ÄNNU MER tafatt nu, när ni gav bort det enda påtryckningsmedel som kommunen hade – detaljplanen. Så jag kan bara upprepa att INGA problem kommer NÅGONSIN att lösas av kommunledningen. Knegarna i Malmfälten måste ta saken i egna händer.

  3. Era argument om att ”gruvan kan stänga” och ”arbetstillfällen hotas” är skrämselpropaganda. En verksamhet som gör 12 miljarder i vinst och expanderar dramatiskt hotas inte av kommunens krav på ersättningar, och klarar sig inte med mindre personal.

  4. Det ”ansvar” som ni tagit på er är gentemot bolaget. Ni har ett duktighetskomplex. Hemliga förhandlingar och glada eftergifter – jo, verkligen ett ”ansvar” men INTE för knegarnas livssituation.

  5. Centern röstade emot förslaget för att de är populister. Miljöpartiet för att de ser en öppning för politiska avancemang. Dessa två borgerliga partier kan vända från en sekund till en annan och Knegarkampanjen har INGET gemensamt med dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s