Egypten: ta itu med de sociala problemen!

Protesterna i Egypten är inne på sin åttonde dag. Världen väntar med spänning. Mobiliseringarna sprider sig till fler städer. Mubarak stiger inte ner från makten. ”Leave, leave!” skallar över Tahrir-torget.

I det som från början verkade vara en spontan protest mot den diktatoriska regimen börjar nu politiska ledarskap framträda. ElBaradei, fredspristagaren som arbetat inom FN, trycks fram som en ledare för proteströrelsen, understödd av ungdomsorganisationen 6-aprilrörelsen och med Muslimska Brödraskapets goda minne. Men kommer dessa ledarskaps demokratiska inskränkning att erbjuda ett verkligt alternativ för det egyptiska folket?

De krav som hörts från rörelsen hittils är framför allt demokratiska. Och i en valfuskande diktatur, med undantagstillstånd de senaste 30 åren där tortyr förekommer varje dag, är inte demokratiska krav något förvånande.

Men de sociala krafter som är i rörelse har djupare rötter: 40 % av befolkningen lever på under $ 2 om dagen, el- och matpriserna har skjutit i höjden de senaste åren, arbetslösheten är hög. Lånen till Internationella Valutafondens betalas av befolkningen.

För att dessa sociala problem ska kunna lösas måste det egyptiska folket organisera sig självständigt från den nuvarande regimen och från imperialismen. De måste själva organisera lösningen på de sociala problem som finns, själva organisera produktionen och bli en egen maktfaktor i samhället. Först då kan de garantera att demokratiska friheter blir verklighet.

I ett land där kvinnorna är oerhört nedtryckta och pressas hårdast av den ekonomiska krisen, måste också kvinnorna ställa sig i fronten för organiseringen av ett nytt samhälle. Sexuella trakasserier av kvinnor måste bekämpas och kvinnor måste skjutas fram som ledare för genomförandet av en social nödplan. Endast så kan de maktlösa låginkomsttagarna i Egypten uppnå en enighet som är tillräckligt stark för att försvara sina erövringar.

//Josefine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s