Gafsa, Tunisien

Diskussionen om vad som händer i arabvärlden pågår för fullt – men en ”detalj” som känns särskilt viktig för oss här i Malmfälten måste ändå kommenteras redan nu.

Det sägs att den Tunisiska resningen, som störtat en 55 år gammal diktatur och nu går en osäker framtid till mötes, började med en ung man som tog sitt liv. Hans namn var Mohamed Bouaziz, 27 år och son till en byggnadsarbetare. Han satte eld på sig själv när myndigheterna tog ifrån honom hans enda försörjning – rätten att sälja grönsaker och frukt på gatorna.

Och det är sant att Bouaziz utlöste en resning som sprider sig genom arabvärlden. Folken kräver jobb, politiska friheter, ett slut på utsugning och korruption. Kommande dagar och veckor är kritiska för massrörelsen.

Men hur kunde tunisierna så effektivt och snabbt störta en halvt sekel gammal diktatur? Som jagat, fängslat och torterat oppositionella? Som byggt upp en stor våldsapparat med svenska och amerikanska vapen? Det kan inte Bouaziz tragiska öde förklara.

Men en av förklaringarna finns i distriktet Gafsa. Här breder Sahara-öknen ut sig och små gruvstäder livnär sig på fyndigheterna av fosfat, och här inledde unga arbetslösa tillsammans med änkorna till omkomna gruvarbetare ett uppror i januari 2008.

Dagens massrörelse växte fram bakom samma krav som restes av invånarna i Gafsa. Även sättet att kämpa har stora likheter: folket i Gafsas gruvstäder genomförde blockader, ockupationer och strejker i sju månader innan de kvästes av militär makt.

Tunisiska resningen hade alltså ett generalrep 2008. Invånarna i ökendistriktet satte ett exempel för hela tunisiska folket, som tre år senare vräkte undan diktaturen.

Poängen är att någon måste börja. Så varför skulle inte ”det avlägsna Malmfälten” eller någon annan del av arbetarsverige kunna sätta en snöboll i rullning mot Rosenbad, med siktet inställt på Fredrik Reinfeldts regering?

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s