Starta knegarkampanjer över hela landet mot Reinfeldts minoritetsregering

Upprop från Knegarkampanjens styrelse, 20 januari 2011

Det är dags att inleda ett grundligt och tålmodigt arbete för att återskapa arbetarrörelsens styrka underifrån. Den borgerliga alliansen må sitta kvar vid regeringsmakten, men i Sveriges 290 kommuner och 20 landsting/regioner kan det se helt annorlunda ut. Där finns utrymme för självständiga initiativ från de osynliga leden – från fackföreningarnas vanliga medlemmar, från ungdomarna som borgarna rear ut till företagen, från de arbetslösa och sjuka som behandlas som ohyra.

Vi betonar att Reinfeldts minoritetsregering inte är stark – den är svag. Det skulle alla ha sett om det fanns en politisk opposition i landet. Men Sverigedemokraterna springer husses ärenden. Reinfeldts politik skapar en ny underklass av lågbetalda och otrygga arbetare, och medlöparna i Sverigedemokraterna riktar ytterligare slag mot de mest marginaliserade delarna av denna underklass, invandrarna. Demonteringen av välfärdssystemet, omläggningen av skattesystemet och arbetsmarknaden, angreppen på fackföreningarna och de upptrappade krigsinsatserna sker med öppet eller hemligt stöd från Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna är inte en vän till knegarna – det är en fiende som sökt sig in i våra led.

Vänsterpartiet blir allt mer meningslöst. Partiet med runt 9000 medlemmar och 5,6 procent i riksvalet har gått in i den parlamentariska återvändsgränden, och befattar sig inte med arbetare förutom när det vankas val. Den statssocialistiska inriktningen röjer ett förlegat program och byråkratiskt arv.

Miljöpartiet är rakt igenom opålitligt och kan imorgon stå leende sida vid sida med de borgerliga ministrarna, om Reinfeldt erbjuder en saftig kompromiss på något miljörelaterat område.

Återstår gör socialdemokraterna. Socialdemokratiska partier har fungerat som ett byråkratiskt förkläde åt knegare. Trots att sossarna inte genomfört någon radikalt framåtsyftande reform på 30 år, har man ibland agerat skydd mot högerns värsta attacker. Men inför mars-kongressen samlar sig partibyråkratin för att knipsa av de sista banden till arbetarrörelsen. Sahlin och hennes likar vill omvandla sossarna från ett arbetarparti med borgerlig politik, till ett byråkratiskt borgerligt parti. Då är det medelklassen och tjänstemän som är socialdemokratins uppdragsgivare.

Bollen ligger därför hos oss. Den enda som kan utmana och vinna över högern är vi – som finns i industrikollektivet, fackföreningen, skolklassen eller hyresgästföreningen. Vi är ”starka tillsammans”!

Nu mer än tidigare behöver vi sporra fram politisk aktivitet över hela landet. Vi uppmanar sympatisörer och likasinnade att starta upp lokala knegarkampanjer – för att möta Reinfeldts attacker och fylla ut det växande politiska tomrummet i arbetarrörelsen. Vi föreslår dessa tre utgångspunkter för nybildade knegarkampanjer, som kan växa och med tiden övergå till mer fasta organisationer:

FÖR EN MAJORITET AV YRKESVERKSAMMA LO-MEDLEMMAR BLAND DELEGATERNA PÅ SAP-KONGRESSEN

POLITISERA FACKFÖRENINGARNA – ARBETARRÖRELSENS MEST LIVAKTIGA OCH MINST FÖRSTÖRDA MASSORGANISATIONER

ÖPPNA ARBETARKOMMUNERNA FÖR INTRESSEORGANISATIONER OCH ARBETARRÖRELSENS POLITISKA TENDENSER – SKAPA EN SAMMANHÄNGANDE ARBETARKOMMUNAL FRONT MOT REGERINGEN OCH DESS UPPDRAGSGIVARE I EU-JUNTAN OCH STORFÖRETAGEN

Knegarkampanjen kommer att hålla tre offentliga möten på detta ämne under kommande veckor, i Gällivare/Malmberget, Svappavaara och avslutningsvis Kiruna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s