Rapport från kommunfullmäktige

Igår deltog vi i Knegarkampanjen på vårt andra fullmäktigemöte. På dagordningen fanns 38 punkter, inklusive kommunens budget. För oss som är en liten och nybildad organisation så var det mycket svårt att överblicka allt material. Bara att hinna läsa de hundratals sidor som skickades ut ett par dagar innan mötet var svårt, att hinna förhålla sig till alla delar var omöjligt för oss som inte varit med i processen av att ta fram dem.

Vi reste inget eget budgetförslag, men det var vi inte ensamma om. De enda som hade gjort ett helhetligt budgetförslag var majoriteten (S, V och Samelistan).

Centerpartiet kom med ett motförslag som ville satsa mer på några områden. Men när det gällde finansieringen så trollade man fram miljoner från en magisk hatt som man kallade för ”kommunal administration”. Där skulle man spara tiotals miljoner på några års sikt för att få pengar till sina projekt.

Vi i Knegarkampanjen är helt för att den kommunala administrationen minskas. Men inte för att spara pengar utan för att förbättra den kommunala verksamheten och ge anställda och brukare större inflytande. Varje krona vi sparar på att minska antalet chefer måste därför gå till att utöka personalen på golvet.

Detta anknyter också till något som S, V och SL föreslog i sitt budgetförslag, nämligen att 2,5 miljoner ska satsas på de kommunanställdas medbestämmande. Vi tycker att detta är ett utmärkt beslut. Dessa pengar skulle kunna användas för att påbörja en process av att ställa om alla kommunala arbetsplatser från den vanliga arbetsplatsdiktaturen till arbetsdemokrati där de anställda har makten över verksamheten tillsammans med brukarna.

Tyvärr tror jag nog att vi kommer ha väldigt skilda uppfattningar om vad medbestämmande för personalen ska innebära, men det här beslutet öppnar i alla fall för diskussionen.

En annan fråga som fick mycket uppmärksamhet var frågan om arvodena. NSD gör en stor sak av att arvodena sänktes för vissa politiker. Vad man inte uppmärksammar är att andra partier ville sänka dem mer och att vi i Knegarkampanjen ville avskaffa arvodena helt (med undantag för rena kostnadsersättningar, typ för förlorad lön). Lite förvånande var att Vänsterpartiet var de som starkast förespråkade politikers rätt till höga arvoden.

Vi lämnade också in en interpellation om sex timmars arbetsdag. Den kommer att behandlas på något kommunfullmäktigemöte längre fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s