Varning för förtroenderådet!

Sosse-krisen är en angelägenhet för hela arbetarrörelsen. Kris är alltid samtidigt en möjlighet. Knegare har allt att vinna på att det här blir den definitiva vändpunkten, där byråkrater som styr över politiken och lämnar över den ekonomiska makten till ”näringslivet” ersätts av direkta och avsättbara representanter från arbetslagen.

Men hittills går utvecklingen åt andra hållet. Sossarnas ”förtroenderåd” sitter fortfarande i möte. Men redan har den gamla partiledningen blockerat SSU:s krav på att få sitta med i valberedningen inför extrakongressen, och förslagen om att den nya partiledningen ska väljas demokratiskt av alla medlemmar. Den gamla partiledningen klamrar sig fast vid makten!

Ansvaret vilar tungt på fackföreningsrörelsen för att skapa en annan politisk dagordning, en dagordning som inte är borgerlig utan lyfter fram knegarnas behov. Kan extrakongressen bestå av minst 50% inkvoterade representanter från facken så finns chansen till förändring i rätt riktning.

Facket måste ta ställning i politiken! Är extrakongressen stängd för facket så måste ett storrådslag förberedas för hela arbetarrörelsen, en ny kraft med egna politiska idéer, som driver knegarnas linje oberoende av byråkratin.

Jari

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s