Ödestid för arbetarrörelsen

[Ur Knegaren nr 1]

Man kan säga att 1900-talet tar slut på riktigt nu. Ett nytt kapitel håller på att öppnas. Vi lever i en ödestid.

Europa kokar av protester mot prishöjningar, längre arbetstider, försämrade pensioner och arbetslösheten. Men i Sverige utvecklar sig krisen annorlunda. Den har flyttats rakt in i det socialdemokratiska partiet.

Det må vara historiskt att vi fick en borgerlig regering omvald – Reinfeldt fick fortsätta som statsminister. Men det är en svag regering eftersom de borgerliga partierna är splittrade. Än så länge kan inte Reinfeldt dra nytta av Sverigedemokraternas och Miljöpartiets framgångar i valet.

Krisen i sossarna är det som verkligen visar att 1900-talet är slut. Partiet har varit som en statsmakt i arbetarrörelsen under ett sekel. Den stora majoriteten knegare har alltid gett sitt förtroende åt (S). Sossarna har fått styra ohindrat i facken och hyresgästföreningarna.

Därför är det inte märkligt att knegare i Sverige – när de blir förbannade över prishöjningar, längre arbetstider, försämrade pensioner och arbetslösheten – först gör upp saken med socialdemokratin. Istället för spontana protester ”på europeiskt vis”.

Hur har knegarna då gjort upp med sossarna? Genom att straffa partiet i två val på raken. I riksvalet 2010 backade (S) till 30,7 procent vilket är det sämsta resultatet sedan 1914. Missnöjet går inte att ta miste på. Nu vill man se resultat.

Frågor som knegare kräver offensiva lösningar på är bland annat

* Löner, pensioner och anställningsskydd. EU och Reinfeldt har hämmat fackets förmåga att höja levnadsstandarden och trygga jobben. Facket måste ta större makt på arbetsplatserna – börja med en mycket omfattande rätt att inspektera företagens finanser och orderböcker.

* Energikrisen. Stigande priser på el och drivmedel bygger på ett ohållbart system som gjort oss oljeberoende. Vi måste använda andra energikällor och satsa på kollektiva transportmedel. Bygg ut kärn- och vattenkraften.

* En fungerande välfärd. Nedskärningar och omfördelning av skattemedel till privata företag hotar vård, skola, omsorg. Höj skatten för höginkomsttagare och sluta med ”godisregnet” över privata alternativ. Överväg en PROMS – skatt på produktion.

* Arbetslösheten. Över en miljon svenskar står utanför arbetsmarknaden. Det behövs massiva investeringar i infrastruktur och industri som skapar hållbara jobb. Tvångsetablera företagens vinster i produktiv drift.

* Arbetstiden. Från alla håll vill man förlänga både arbetsdagen och arbetslivet (höja pensionsåldern). Men kortare arbetstid ger tid och ork åt knegaren att göra andra saker, inte minst blanda sig i politiken.

(S) har varit ett arbetarparti med borgerlig politik. Men till den planerade extrakongressen i mars kommer partihögern försöka avliva de sista arbetar-resterna. Vi är inte sossar – men vi uppmanar socialdemokratiska arbetare att ta den här striden mot partihögern.

Samla er runt en nödplan mot samhällskrisen som bland annat innehåller de fem punkterna ovan. Kräv att fackliga ombud kvoteras in till extrakongressen och utgör 50% av delegaterna. Kräv demokratiska val till ledande poster – dagens byråkratiska regler liknar de gamla kommunistpartiernas.

Vi måste öppna det nya kapitlet för arbetarrörelsen. Kapitalismens ekonomiska kris, den borgerliga regeringens försvagning och socialdemokratins ödestid kräver initiativ underifrån. Knegarkampanjen kommer att verka för ett storrådslag i arbetarrörelsen som

* Samlar delegater från alla större arbetarkollektiv i landet
* Samlar sig omkring en nödplan mot samhällskrisen
* Tillsammans skapar ett regeringsalternativ – och visar en väg för att få bort Reinfeldt

Kan vi öppna det nya kapitlet tillsammans med socialdemokratiska arbetare skulle det vara ett jättekliv framåt.

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s