Knegarkampanjen föreslår samarbete

Resultatet av kommunvalet i Kiruna blev att arbetarrörelsens partier fick 23 mandat inklusive Knegarkampanjen. Högerpartierna (inklusive Kirunapartiet som på förhand gått ut med att de ska samarbeta med högern) fick 22 mandat.

Knegarkampanjen föreslår därför en kommunledning som baserar sig på arbetarrörelsen förutsatt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet går med på följande villkor:
1. Alla tre partier ska gemensamt sammankalla till ett stormöte för alla intresseföreningar i Kiruna kommun (undantaget de borgerliga partierna och uttalat borgerliga föreningar typ arbetsgivarorganisationer), där varje föreningsmedlem har full förslags och rösträtt.
2. Att de beslut som fattas på detta stormöte ska vara bindande för alla tre partier och att den gemensamma politiken utarbetas där.

Om dessa villkor uppfylls så ställer vi inga politiska krav utan kommer i så fall att resa dessa på själva stormötet.
Vi föreslår att ett sådant möte hålls torsdagen den 21 oktober på Kiruna Folkets Hus och Knegarkampanjen är beredd att bekosta en tredjedel av lokalhyran.

På detta sätt så behöver S inte samarbeta med några borgerliga partier och eftersom de har ett så stort inflytande över de största intresseföreningarna, facken, så borde de inte vara oroliga över att låta medlemmarna där besluta över politiken.

3 tankar om “Knegarkampanjen föreslår samarbete

 1. Kirunabor är fler en bara gruvarbetare. Vad sägs om de som jobbar med turismen, forskning, vård, skola, i butiken, på stadshuset, på bussen, på tåget, och om studenter, renskötande samer, och många, många fler? Hur demokratiskt är det att inbjuda alla förutom borgerliga partier och ”borgerliga föreningar” och vem bestämmer vem som få komma på ett sådant möte och vem inte? Jag skulle föreslå att alla får komma och varje har en röst. Och det tar mycket mer en ett möte att hitta en lösning. Kan man titta på Fristaden Christiania som exempel? Där försöker man att hitta konsensus på varje område. Jag är helt för ”grassroots-demokrati” men det måste organiseras på ett bra sätt.

  Och var ser ni Miljöpartiet i ett sådant samarbete? De hör väl till vänster-blocket de också?

 2. Ni har skrivit ETT stormöte där politiken utarbetas. Menar ni ett möte inför varje kommunfullmäktigemöte, eller menar ni bara ett enda möte?

 3. På Knegarkampanjens stormöten får vem som helst komma och varje person har en röst, undantaget förtroendevalda från andra partier. I det förslag vi ställde till S och V (och som fallit eftersom S sa nej) ingick att vi skulle vända oss till föreningslivet.

  Motivet till detta är att föreningslivet är permanenta organisationer där man kan diskutera vilka frågor som är viktiga och driva dem gemensamt. Jämfört med ett stormöte som inte är en permanent organisation utan någonting tillfälligt så är det mycket bättre. Orsaken till att vi inte går ut med samma linje på egen hand är att vi inte tror att Knegarkampanjen ensamt med sitt enda mandat har den attraktionskraft som krävs för att mobilisera föreningslivet utan att det tills vidare kommer vara enskilda personer som driver sina frågor.

  Vad gäller de borgerliga partierna så kan inte jag se varför vi skulle låta dem vara med och bestämma vilken politik som arbetarrörelsen ska driva. De borgerliga partierna har en inriktning som är diametralt motsatt vår. Om vi skulle bjuda in dem skulle de bara närvara som sabotörer. Enskilda personer med borgerliga sympatier är däremot välkomna att komma och driva sin uppfattning precis som alla andra.

  Vad gäller Miljöpartiet så är de ett borgerligt parti även om de står till vänster om den övriga borgerligheten i vissa frågor.

  Slutligen angående Josenfines fråga så är tanken att hålla ett stormöte inför varje fullmäktigemöte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s