Till våra valarbetare och väljare

Vi blev inte av med Reinfeldt och fick dessutom Sverigedemokraterna in i riksdagen. Men Knegarkampanjen drog verkligen sitt strå till stacken och lyckades med ett av målen som vi hade i valrörelsen: att ta ett mandat i Kiruna kommunfullmäktige. Det är bara tack vare ert arbete och era insatser!

Här kommer några siffror från Valmyndigheten. De är inte helt exakta ännu eftersom en del röster räknats in först på söndag.

Valarbetare i spöregn 05.10 utanför LKAB


I riksdagsvalet i Kiruna gick tyvärr Moderaterna fram rejält tillsammans med Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Vi lyckades inte övertyga nog många att använda den socialdemokratiska valsedeln för att få bort Reinfeldt. Sverigedemokraterna fick hela 5,8% i Kiruna, vilket är mer än genomsnittet i landet. Den enda trösten på det området är att Moderaterna fortfarande är hälften så stora här som i övriga landet (13,1% i Kiruna mot 30% i landet).

I kommunvalet ökade socialdemokraterna och vänstern båda två (till 35,3% respektive 12,9%), Centerpartiet mer än tredubblade sina mandat (med 18,6%), och Knegarkampanjen tog ett mandat. Det ska vi nu använda klokt för att fortsätta bygga en rörelse mot den borgerliga politiken ute på skolor, arbetsplatser och bostadskvarter. I kommunvalet fick Sverigedemokraterna bara 1,5% och det tänker vi ta ära för. Våra aktivister har vid valbyråer och under dörrknackningen lyckats övertyga flera sd-väljare att rösta på arbetarrörelsens partier istället.

Knegarkampanjens siffror är inte exakt redovisade ännu. Men eftersom vi varit den enda kandidaturen med egna valsedlar som inte synts i i rösträkningen ännu, så kan vi ta det ganska för givet att de 2,6% som ”Övriga partier” fått är våra. Det innebär 369 röster hittills!

Vi hade en del mindre incidenter under valdagen men det mesta löpte på fint. Incidenterna handlade om valförrättare som ifrågasatte vår rätt att informera frågande väljare utanför vallokalerna. Den rätten har vi, vilket vi hade kollat med Länsstyrelsen. Däremot hade vi missat att några förtidsröstlokaler även var öppna under valdagen. Därför fick vi ut valsedlar till Svappavaara och Tuolluvaara först runt 11.00.

Vi hade jäms med sossarna den bästa täckningen på vallokalerna. Under dagen fanns runt 20 valarbetare ute och delade Knegarkampanjens valsedlar. Några kämpade på 12 timmar i sträck.

Det är med era kämpainsatser som vi lyckades knipa ett mandat. Tack till alla valarbetare och väljare som gett Knegarkampanjen en vidare skjuts, fortsätt engagera och organisera er!

Uppdatering: Efter den slutgiltiga rösträkningen så fick Knegarkampanjen 375 röster vilket innebär att vi fick ett mandat med god marginal och vi var cirka 120 röster från ett till.

En tanke på “Till våra valarbetare och väljare

  1. Det kan nämnas att enligt protokollet från länsstyrelsen så har rösterna från er som skrev ”Knegarpartiet” på valsedlarna också räknats till Knegarkampanjens fördel, det är därför vi fick fler röster i den slutgiltiga sammanräkningen än ”Övriga partier” fick sammanlagt i första räkningen, trots att även några andra partier fått enstaka röster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s