Del 3: En landsomfattande kampanj för rådslag i arbetarrörelsen

Det är värt att upprepas: en regering som kliver upp i sadeln med ett politiskt program av det slag som högervridna sossar, vilt retirerande vänsterpartister och opålitliga miljöpartister nu har presenterat – det är inte knegarnas egen regering. Knegarnas egen regeringsplattform kan bara utformas av knegarna själva, utan inblandning från de byråkratiska och egenintresserade apparater som kontrollerar arbetarpartierna. Det måste fram politiska alternativ som motsvarar de verkliga behoven ute på arbetsplatser, bostadskvarter och skolor. En landsomfattande kampanj för rådslag inom arbetarrörelsen har som sin främsta uppgift att presentera en egen regeringsplattform, och komma överens om ett kraftfullt sätt att ta strid för den.

Men är det en realistisk idé att försöka samla kritiska röster från fabrikerna och sjukhusen, fackklubbarnas lokala expeditioner, fritidsgårdarna och universiteten, enskilda medlemmar från de högervridna arbetarpartierna – för att bilda en oberoende opposition mot regeringen?

Vi tror att det är realistiskt. Hur kampanjen utformas beror delvis på valresultatet 19 september. Om socialdemokraterna gör ett så katastrofalt val som opinionsmätningarna tyder på, kommer den borgerliga alliansen att stärkas och känna självförtroende. En rådslagskampanj under de villkoren kan inte vara lika offensiv. Men om vi däremot får en socialdemokratiskt ledd regering läggs ett stort ansvar på facket att kliva in i politiken och försvara sina medlemmar mot fjäsket för företagen.

Kampanjen för ett oppositionellt rådslag i arbetarrörelsen kommer att startas upp efter valet. Den kommer att gå till på olika sätt beroende vilket block som bildar regering. Men den är fullt möjligt att genomföra. Och vore det omöjligt så måste det ändå göras!

Så tänkte vi i oktober 2009 när vi startade upp Knegarkampanjen vid en mediabojkottad pressträff i Kiruna, och idag konkurrerar vi på allvar om mandaten i Kiruna kommunfullmäktige. I politiken lönar sig hårt arbete, och man måste våga för att vinna.

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s