Del 2: En högervriden regeringsplattform

Samarbetet mellan socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lyckades så långt att ett politiskt program för kommande fyra år (nästa mandatperiod) kunde skapas. Den rödgröna regeringsplattformen har sina styrkor i infrastrukturella satsningar på järnvägar, mer rättvist utbildningssystem, bättre villkor för a-kassa och sjukförsäkring och spridda välfärdssatsningar (vård, skola, omsorg). Regeringsplattformens största svaghet – ja, nästan en katastrof – är den blinda tron på arbetsköparnas förmåga och vilja att lösa svåra problem som massarbetslöshet. De rödgröna delar ut godis i form av skatteavdrag till företag som anställer ungdomar eller bedriver forskning. Man vill se en sänkning av restaurangmomsen trots att exemplet från Finland visar att det inte ger fler jobb – bara mer i vinst till restaurangföretagen. De rödgröna går till och med så långt att man vill ”sänka socialavgifterna för småföretag så att det blir billigare att anställa” och, om pengarna finns, genomföra ”ytterligare lättnader för småföretagen”.

Hela tankesättet är borgerligt. Det står för ännu en högervridning av socialdemokratin och en total kapitulation från Vänsterpartiet. Knegarkampanjen anser fortfarande att det är ”arbetarna som bygger landet” medan kapitalägare profiterar på vårt arbete. Men det rödgröna regeringsalternativet förlitar sig helt på ägarna av privata företag för att tvinga ner arbetslösheten – nuförtiden är det visst ”entreprenören som bygget landet”. Det är rena Maud Olofsson-takter!

Så talar en valmaskin som inte längre tror att arbetarrörelsen och Sveriges hundratusentals knegare kan bygga något på egen hand. Rikedomar skapas tydligen av privata företag, medan välfärdssystemet – som knegarna själva får bära bördan för genom skattsedeln – får mildra kapitalismens värsta bieffekter som massarbetslöshet, löneslaveri under allt strängare villkor, en människosyn som placerar icke-arbetsföra (sjuka och pensionerade) på soptippen och så vidare.

Det är svårt att beskriva den rödgröna regeringsplattformen som något annat än en vänstervriden variant av Moderaterna. Eller en plattform så långt högerut man kan komma utan att helt förlora Sveriges knegare som väljargrupp. Är det överdrifter? Se bara den avslutande delen där man drar upp linjerna för utrikespolitiken:

  • Inte ett kritiskt ord om EU – som är ett rakt igenom odemokratiskt högerprojekt
  • Inte ett kritiskt ord om Sveriges smyganslutning till NATO – vi har i Norrbotten sett hur det går till med marin- och bombövningar
  • Inte ett kritiskt ord om kriget i Afghanistan, bara en hänvisning till uttalanden i media där oppositionen slagit fast att svenska soldater ska vara hemma till 2013. Det betyder att en rödgrön regering kommer att fortsätta Sveriges krig i Afghanistan
  • Inte ett kritiskt ord om den sedan länge havererade idén om en tvåstatslösning av Palestina-Israel-konflikten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s