Del 1: Lös s-biljetten i valet men förbered en knegaropposition

Redan i oktober 2009 presenterade Knegarkampanjen sitt politiska mål att köra ut Reinfeldts regering ”med den socialdemokratiska biljetten”. Var fjärde år öppnar den svenska makteliten upp sig för parlamentariska val, och i Sverige saknas ett parti åt vänster som på allvar skulle kunna utmana alliansregeringen. Knegarkampanjen tvingades därför ta ställning klassmässigt och uppmana till en röst på socialdemokraterna. Socialdemokraterna är fortfarande Sveriges överlägset största arbetarparti med kontroll över fackföreningar, Hyresgästföreningen med mer. Men det är ett arbetarparti med väldigt borgerlig politik. Därför tog vi också ut ett avstånd genom att kalla sossarna en ”biljett” eller ett ”verktyg” för att bli kvitt Reinfeldts arbetsköparregering.

Vi kommer fram till valdagen fortsätta mana väljare att ”lösa s-biljetten”. Men avståndet mellan oss och det rödgröna regeringsalternativet växer varje dag. Efter att ha studerat och diskuterat den rödgröna regeringsplattformen (som släpptes 31 augusti) måste vi tala klarspråk: trots att regeringsplattformen innehåller vissa bra satsningar så driver den långt högerut, med företagssponsring som bärande idé.

Därför kunde Knegarkampanjens öppna möte 9 september bara komma till slutsatsen, att kampen mot sådan politik som bara gynnar rika och mäktiga måste fortsätta efter valdagen! Vi måste efter valet samla kontakter och sprida ett upprop för rådslag inom arbetarrörelsen, som samlar kritiska röster från arbetsplatserna, bostadskvarteren, föreningslivet, facken och partierna.

Samarbetet mellan socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har gett oss ett rödgrönt regeringsalternativ som kan få väck Reinfeldt från statsministerposten – men inte så mycket mer. Mona Sahlins regering blir inte knegarnas regering. Det blir en regering som måste utmanas av en knegaropposition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s