Knegarna, arbetarrörelsen och byråkratin

När vi startade vår valkampanj i oktober så valde vi att kalla den Knegarkampanjen. Men vad är en knegare, och varför pratar vi så mycket om arbetarrörelsen?

Martin Olsson från Vänsterpartiet i Kiruna har flera gånger kritiserat oss. Det har hetat att vi splittrar arbetarrörelsen och att vi är hemskt otydliga eftersom vi saknar partiprogram. Nu senast för att Knegarkampanjen menade att Första maj inte längre är knegarnas dag.

Dom här inläggen är delvis ett svar till Martin Olsson.

Del 1: Knegarna

Sverige är uppdelat först och främst i klasser. Det beror på att vi lever i ett samhälle där vissa gör sig rika på andras arbete. Klasser har funnits i tusentals år, men har sett olika ut beroende på samhällssystemet. Med kapitalismen uppstod en stor klass av människor som sålde sin arbetskraft utan att själva äga verktygen, marken eller fabrikerna.

Det var arbetarklassen. Dom människor som istället ägde produktionsmedlen men inte själva arbetade kallades för bourgeoisie, borgare eller helt enkelt kapitalister.

Men klassamhället i västvärlden har förändrats. Till exempel:

● Idag finns få lantarbetare på mindre jordbruk. Antalet industriarbetare minskar också , men dom är fortfarande många och finns i ekonomins nyckelsektorer.
● Skiktet av människor som producerar tjänster istället för varor växte enormt under 1900-talet. Med växande rikedomar kunde man anställa i offentlig sektor för att möta samhällets behov på utbildning, barnomsorg, äldrevård, sjukvård med mer.
● Men inom detta nya skikt av samhällsbetjänter finns också onyttiga yrkesgrupper. Alla behöver sjuksköterskan, medan nästan ingen behöver byråkraten.
● En stor grupp människor finns alltid utanför samhället som sjukskrivna eller arbetslösa, och fungerar som reservarbetskraft för att pressa arbetare och samhällsbetjänter.

Det är vi som är knegarna. Vi har gemensamma intressen. Arbetare i tillverkning, lager, transport och underhåll. Kollektiven i serviceyrkena. Dom arbetslösa, ungdomarna, sjukskrivna och pensionerade. Knegarna finns på arbetsplatserna, skolorna, arbetsförmedlingen. Vi tvingas kämpa för att få det gå ihop, medan andra gör sig rika på vår bekostnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s