Del 2: Arbetarrörelsen och byråkratin

Dom partier, fackföreningar och andra intressegrupper som organiserar eller stödjer sig på knegare brukar samlas under namnet arbetarrörelsen. Knegarkampanjen ser sig som en del av arbetarrörelsen.

Men i arbetarrörelsen finns inte bara knegare utan också akademiker, tjänstemän och högre funktionärer. Dom tillhör byråkratin i arbetarrörelsen. Dom har ofta ledande uppdrag och styr över den politiska eller fackliga inriktningen. IF Metall har till exempel 166 ombudsmän med stor makt, 134 anställda på förbundskontoret i Stockholm och okänt antal ute på dom 52 avdelningarna. Hela förbundet har 370 000 medlemmar.

Byråkrati finns nästan överallt i samhället: i statens departement och myndigheter, i storföretagens sektioner och i arbetarrörelsen. En del byråkrati behövs för att göra arbetet mer effektivt. Problemen kommer när byråkratin:

● Får särskilda fördelar av sitt uppdrag
● Koncentrerar makt och gör sig oåtkomlig för medlemmarna
● Växer utan att den faktiskt behövs

Det finns en enorm klyfta mellan knegarna och byråkraterna i arbetarrörelsen. Vi lever på olika sätt och går i olika riktningar. En del sliter i smutsen medan andra har kontorstjänst. En del har bruttolöner på 17 000 i månaden (kafépersonal) medan andra har årsinkomster över miljonen (Wanja Lundby-Wedin). Det betyder förstås att en del äter korv till middag medan andra äter lyxmat, och så vidare.

Naturligtvis finns det grader i helvetet också. Alla fackliga funktionärer är inte lyxlirare. På klubbnivå och ibland på avdelningsnivå finns förtroendevalda som känner igen sig i slitet, besvikelsen över lönebeskedet och middagskorven.

Men det förändrar inte huvudproblemet: arbetarrörelsen är kluven och det är byråkraterna som bestämmer. Byråkratin har ersatt den kollektiva mångfalden i arbetarrörelsen med toppstyrning. Därför blev vi från Knegarkampanjen besvikna över att Första maj-firandet i Kiruna mest samlade funktionärerna från dom ”röda” partierna, facket och ABF.

Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s