Förtroendemannastyre – en idé värd att pröva

I arbetarrörelsen är vi stolta över vår historia. Arbetarrörelsen har förändrat Sverige. Det är tack vare oss som alla svenska medborgare får rösta i allmänna val, och det är tack vare oss som arbetare har rätten att organisera sig i fackföreningar. Bara för att nämna två viktiga segrar.

Arbetarrörelsen kunde förut tvinga fram stora reformer. Dom mäktiga satte sig förstås på tvären: stora markägare, bankerna, fabriksägare och kyrkan ville inte se samhället förändras. Men arbetarrörelsen fick kraft av sitt stora antal. Under tidiga 1900-talet insåg många ”knegare” att dom måste organisera sig, och vår rörelse växte med energin som kom underifrån.

Vi ska vara stolta över vår historia. Men vi måste också erkänna att arbetarrörelsen har tappat sina stora idéer om hur samhället ska förändras, och den styrka som kom av att knegare organiserade sig själva. Det är två enorma svagheter! Partierna och facket har blivit traditionella och konservativa. Dom släpper inte fram nya människor med nya idéer.

Därför vill Knegarkampanjen pröva ett nytt sätt att utöva den politiska makten. Vi tror inte att det räcker med att välja politiker som ska ”sköta frågorna åt oss”. Vi tycker inte heller att politiker ska få sitta kvar om dom sviker löften.

Vår idé bygger istället på föreningslivets principer om förtroendevalda. Vi vill använda ett nytt ord för vårt sätt att arbeta: förtroendemannastyre, som fungerar så här:

■ Vi har inget partiprogram som måste följas, bara en linje inför riksdagsvalet. Knegarkampanjens företrädare måste driva dom frågor som mötesmajoriteten beslutar om.
■ Skulle en representant för Knegarkampanjen, som blivit invald i fullmäktige, bryta mot mötesbeslut så kan han/hon återkallas. Han/hon har då förbrukat sitt förtroende och suppleanten tar över.
■ Representanter för Knegarkampanjen ska inte få några ekonomiska fördelar av sitt uppdrag. Ersättning av lönebortfall är en sak, men allt däröver går in i kampanjkassan.
■ Ett offentligt nomineringsmöte bestämmer vilka som ska bli valbara på listan till fullmäktige.

Dom här enkla principerna vill vi sprida till partierna och föreningarna i arbetarrörelsen. Det skulle släppa fram helt nya idéer som hur samhället måste förändras, och återge arbetarrörelsen den enorma kraft som behövs för att verkligen förändra i handling.

Jari Söyrinki

2 tankar om “Förtroendemannastyre – en idé värd att pröva

  1. Det är ju vi som är städare, gruvisar, arbetslösa och ungdomar och andra arbetarklass yrkeskategorier i Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Vilka tror du att vi är? Det är bra att fler engarerar sig i kampen för arbetarklassen. Men ni gör det så att det splitrar rösterna och på ett sätt som gör mer skada än något annat. Du skriver så här bland annat på kampanjens hemsida Citat ”Skulle en representant för Knegarkampanjen, som blivit invald i fullmäktige, bryta mot mötesbeslut så kan han/hon återkallas.” Det kan du inte eftersom svensk lag säger att är man folkvald sitter man hela mandat perioden tills man självmant kliver av(skriver på att kliva av) ni kan inte göra sådana utfestelser. Du skriver också Citat ”Vi har inget partiprogram som måste följas, bara en linje inför riksdagsvalet. Knegarkampanjens företrädare måste driva dom frågor som mötesmajoriteten beslutar om.” Ni har alltså inget program som medlemmarna ställt sig bakom och köra med helt ny plokade människor som lokas av tonerna av politiska uppdrag. Som inte kan avsättas av er och som inte behöver följa något program. Det blir ju omöjligt att få ett hum om en person som inte enns är med i knegarekampanjen vad han har för värderingar. Det blir ju alla möjliga åsikter på kandidaterna. Ni e verkligen naiva och kan inte fundamenta i lagstiftning. Citat ”sköta frågorna åt oss”. I Vänsterpartiet och Socialdemokraterna röstar och argumenterar Barnskötare, undersköterskor och lärare med mera för den linje som medlemmarna har bestämmt. Ni tillför ingeting ni har inget politisk program enns och kommer köra med väldigt osäkra kort.

  2. Martin Olsson,

    Vi kan ta en rejäl debatt om sossarna och vänsterpartiet nån annan gång. Men det är ett magstarkt påstående att vänsterpartiet, med sina knappa 9000 medlemmar och stats-socialistiska partiprogram, representerar hela Sveriges arbetarklass. Inte ens med sossarna inräknat. Som tidigare sagt organiserar LO 1,7 miljoner medlemmar.

    Knegarkampanjen kan visst avsätta sina representanter i fullmäktige. Det är inte svårare än att alla på listan skriver under ett avtal innan valet, att frivilligt lämna sin post om de får ett misstroende riktat mot sig. Vi försöker bilda ett maktorgan på knegarnas villkor som inte följer den stela parlamentariska modellen i Sverige. Din rädsla för en ”makt utan partiprogram” är samma rädsla som högern visade när rösträtten skulle införas. Du tror att det blir kaos och pöbelvälde om folk bestämmer själva.

    Förr i tiden ville din politiska tradition – ni kommunister – skapa maktorgan som kallades ”sovjeter”, eller arbetarråd. Men idag räcker det tydligen om vi knegare lägger en röst vart fjärde år. Ger det makt åt arbetarna, Martin? Tycker du att det räcker? Du är nog mer vänsterpartist än socialist; du ser hellre till partiets bästa än knegarnas bästa.

    Jari Söyrinki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s