Splittrar Knegarkampanjen arbetarrörelsen? (Del 1)

Knegarkampanjen har kritiserats för att splittra arbetarrörelsen. Kritikerna tycker att valkampanjer ska drivas av dom arbetarpartier som redan finns, framför allt Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Jag vill besvara kritiken med några rader.

Arbetarrörelsen är mycket större än bara dom politiska partierna. Socialdemokraterna är fortfarande ett jätteparti med 103 000 medlemmar 2009. Vänsterpartiet hade samma år 8700 medlemmar (siffrorna kommer från partiexpeditionerna). Men partierna organiserar inte majoriteten av arbetarrörelsens medlemmar.

Dom flesta knegare i Sverige är fackligt anslutna och organiserade av LO med 1,7 miljoner medlemmar. ABF har 57 medlemsorganisationer och Hyresgästföreningen 535 000 medlemmar (Wikipedia).

Knegarkampanjen vill få alla dom på fötterna för att köra ut den borgerliga regeringen. Vi är många hundratusentals knegare som av en eller annan orsak inte står helt bakom Socialdemokraternas eller Vänsterpartiets politik. Ska inte vi få bidra till valsegern och kampen mot borgerlig politik?

Den sortens inställning försvagar bara arbetarrörelsen inför valet i september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s