Vad tjänar en arbetare på jobbskatteavdraget?

Högerregeringen har genomfört skattesänkningar sen de kom till makten och gång på gång kommer detta upp som ett argument till högerregeringens fördel även från vanliga arbetare. Vi har fått betala denna ”löneförhöjning” genom försämrad samhällelig service och arbetsgivarna har använt det som ett argument för att slippa höja lönerna, men hur mycket har vi egentligen fått?

Högern marknadsför sin politik bakom påståenden som att en normal LO-familj skulle fått 30 000 mer efter skatt per år eller att en arbetare tjänar 2000 mer per månad efter skatt. Detta är sanningar med modifikation.

Jobbskatteavdraget ligger på maximalt 1750. Men då ska man komma ihåg att jobbskatteavdraget ersatte den avdragsgilla fackavgiften och att regeringen införde stora höjningar av a-kasseavgiften, ca. 700 kr måste man alltså räkna bort genom dessa.

Att man sen betalar mindre skatt beror på att grundavdraget ökat och gränsen för statlig skatt stigit (till 31000 kr/månad 2010). Men dessa stiger varje år baserat på konsumentprisindex och att många arbetare inte längre behöver betala statlig skatt är bara ett bevis på att löneökningarna varit för låga jämfört med prishöjningarna.

För en arbetare handlar det alltså snarare om en tusenlapp i månaden så med tanke på hur regeringen förstört t.ex. sjukförsäkringen är det definitivt ingen bra affär.

Tommy Hjertberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s