Kampanjen satsar inför kommunvalet

Knegarkampanjen beslutade vid årsskiftet att engagera sig i lokalpolitiken i Kiruna. Vi fortsätter att driva kampanj inför riksvalet, men kan inte bara se på när likadan borgerlig politik bedrivs i Kiruna stadshus som på regeringsnivå. Det är två saker som har gjort oss förbannade:

■ När gruvdriften kom för nära tätorterna Malmberget och Kiruna så började man prata om en nödvändig stadsflytt. Det var en otrolig möjlighet att satsa på förbättrad levnadsstandard för orternas knegare: bättre boende, bättre samhällsservice, nya arbetstillfällen, nyskapande arkitektur, nya fritids- och idrottsanläggningar med mer. Men det är nu många år sen och nästan ingenting har hänt förutom fortsatta försämringar. Det satsas bara på de direkt industriella behoven.

I grund och botten handlar det om pengar och makt, och allt åt det hållet finns koncentrerat hos malmfältens stora gruvföretag. Men ingen vågar tala klarspråk om det! Händer ingenting radikalt med stadsflytten snart så kommer det att vara för sent, och de enorma summor som våra kommuner slösat för att göra stadsflytten till ett pr-jippo som gynnar turismen är bortkastade.

■ Den andra saken är hur exklusiv politiken är för en klick av våra kommuners invånare. Man hör ofta förtroendevalda i partierna och i facket klaga över att så få engagerar sig. Men så här är det: ingen engagerar sig för att sen få nöta bänk, och ingen vill tala inför döva öron. Ska en knegare från sjukhuset eller gruvan slösa sina dyrbara ledigtimmar på att bli aktiv så vill man också veta att man får inflytande.

Därför har Knegarkampanjen samlat in dom 50 namn som krävs för att ställa upp i valet till Kiruna kommunfullmäktige. Rättare sagt samlade vi enkelt in 80-talet namn på skolor och de stora arbetsplatserna och vi gjorde det på en dryg vecka. Vi kommer att rekrytera kandidater till listan, som spikas av ett utannonserat och öppet stormöte.

Knegarkampanjens lista är en öppen lista, och vi ska visa att om vi knegare själva får lite makt så börjar det hända saker med stadsflytten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s